До речі, у якості начинки можна брати звичайне повидло, м’ясо з рисом, яйце із зеленню, яблука. З такого тіста можна приготувати і біляші.
Інгредієнти:
- 300 мл теплої води
- 1 столова ложка цукру
- 1 чайна ложка солі
- 50 мл рафінованої олії
- 20 грам пресованих дріжджів
- 500 г пшеничного борошна
- Рафінована олія для смаження.
Приготування:
- У миску наливаємо теплу воду, додаємо дріжджі та цукор, розмішуємо до повного розчинення. Якщо пресованих дріжджів немає, візьміть сухі – достатньо 7-8 г.
- Просійте борошно в миску і трохи залиште на той випадок, якщо потрібно додати.
- На борошно висипте сіль і додайте олію. Тісто спочатку замішуйте ложкою, потім руками. Вимішувати 7-10 хвилин. Тісто має вийти м’яким, еластичним, трохи липнути до рук. Запам’ятайте, що м’якше тісто, тим легше і м’якше будуть пиріжки.
- Помістіть тісто в миску, змащену олією і накрийте плівкою. Воно має підходити не менше години у теплому місці.
- За годину знову обомніть тісто і закрийте плівкою, залишивши ще на 1 годину – для підйому.
- Після цього беремося за роботу. Тісто розділіть на невеликі шматочки, кожен розкотіть у кульку. Накрийте кульки плівкою і нехай відпочнуть 10 хвилин, потім розкотіть коржики, посередині покладіть начинку. Защипніть краї пиріжків, залиште їх на столі під плівкою ще на 10 хвилин для розстойки.
- Розігрійте сковорідку, налийте в неї рослинну олію шаром трохи більше 1 см, щоб пиріжки рівномірно прожарювалися не лише знизу, а й з боків.
- У розігріте масло викладайте пиріжки швом вниз і смажте на середньому вогні до золотистої скоринки з двох сторін.
- Готові пиріжки краще викласти на паперовий рушник, щоб зайвий жир увібрався.