Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВчені нарешті відкрили секрет довгого життя – він криється в нашій крові

Вчені нарешті відкрили секрет довгого життя – він криється в нашій крові

Этот материал также доступен на русском языке
Чи доживете ви до 100 років? Відповідь, можливо, криється у вашій крові, стверджують учені, які виявили "секрети" довголіття у столітніх людей.

Шведські дослідники вивчили зразки крові 44 000 осіб старше 60 років, причому сотні з них досягли 100-річного віку. Виявилося, що у столітніх людей рівень цукру в крові був нижчим, ніж у тих, хто помер раніше. 

Раніше ми писали, що розкрито секрети довголіття японців.

Аналіз також показав, що в них краще функціонували нирки та печінка, що визначалося за рівнем двох окремих маркерів у крові. Однак у тих, хто прожив найдовше, рівень загального холестерину був вищим.

Автори припустили, що певною мірою ці відмінності пояснюються факторами способу життя, такими як дієта і вживання алкоголю.

Які маркери вивчали вчені

Вони порівняли 12 біомаркерів в учасників, які дожили до 100 років, з тими, хто помер раніше. Усі вони були пов’язані зі смертністю в попередніх дослідженнях.

До них належать: 

  • загальний холестерин і цукор крові – маркери обміну речовин; 
  • сечова кислота – маркер запалення; 
  • креатинін – показник функції нирок; 
  • залізо – маркер анемії;
  • альбумін – білок, який може сигналізувати про захворювання печінки або нирок. 

У результаті з’ясувалося, що вищий рівень заліза і загального холестерину пов’язаний із вищими шансами дожити до ста років. 

Що показало дослідження

Згідно з рекомендаціями NHS, здоровий рівень загального холестерину має становити 5 мілімолей на літр (ммоль/л) або нижче. 

Однак результати дослідження показали, що тільки 2% людей, чий рівень загального холестерину становив 5,2 ммоль/л або нижче, дожили до 100 років, порівняно з 3% тих, чиї показники становили 7,2 ммоль/л або вище.

Нижчі рівні глюкози, креатиніну, сечової кислоти та печінкових ферментів свідчили про вищу ймовірність дожити до 100 років.

У групі з найнижчим рівнем сечової кислоти ймовірність дожити до 100 років становила 4%, в той час як серед людей з найвищим рівнем до 100 років дожили тільки 1,5%.

Раніше ми писали, як знайти в себе точку довголіття.

Результати показали відсутність зв’язку між рівнем альбуміну і ймовірністю дожити до 100 років.

“Однак є підстави вважати, що певну роль відіграють такі чинники, як харчування і споживання алкоголю”, – нагадують учені. “Стежити за показниками нирок і печінки, а також глюкози та сечової кислоти з віком, ймовірно, не завадить”. 

Для того щоб зрозуміти, чи проявляються сигнали про те, що людина проживе довге життя, у більш ранньому віці, були взяті зразки крові у більш ніж 44 600 шведів у віці від 64 до 99 років. Група дослідників спостерігала за цими пацієнтами за їхніми медичними картками протягом 35 років, аж до 2020 року.

Результати показали, що 1 224 особи (2,7%) дожили до 100 років. Майже дев’ять із десяти осіб цієї групи (85%) були жінками.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні