Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРозкрито секрети довголіття японців

Розкрито секрети довголіття японців

Этот материал также доступен на русском языке
Японія – це країна довгожителів. Геронтолог Хідотоші Ендо поділився секретами представників своєї країни, які слід успадкувати, щоб зберегти молодість та здоров'я.

Правильне харчування

“Традиційна японська їжа частково нагадує середземноморську дієту, яка вважається найздоровішою у світі”, – повідомив японський геронтолог. За його словами, у пріоритеті у місцевих довгожителів рослинна їжа – овочі та фрукти щодня. Риба і морепродукти теж. Олія в основному використовується рослинна. Тваринний білок (наприклад, яйця) – до чотирьох порцій на тиждень. М’яса японці їдять не дуже багато: за словами Ендо, курка звичніша, при цьому червоне м’ясо, наприклад, знаменита мармурова яловичина, скоріше для святкового столу.

Фахівець зазначає, що тваринні жири японці практично не їдять. Однак на острові Окінава, відомому тим, що там багато довгожителів, одна з найпопулярніших місцевих страв – розварена свинина з кістками та шкірою. Японці вважають, що колаген, якого в подібній страві з надлишком, дозволяє зберегти здоров’я суглобів та молодість шкіри.

Ще один улюблений японцями продукт – це водорості. Крім того, жителі Японії часто вживають продукти з сої, насамперед соєвий сир тофу та пасту місо.

Рух це життя

Цьому японці приділяють багато уваги та сил.

“У Японії мода на ходьбу”, – наголосив доктор Ендо. У шані також ранкові розминки. Старше покоління полюбляє особливу гімнастику, яка допомагає зберегти гнучкість і поставу.

“Це важливо і для підтримки загального здоров’я, і для профілактики падінь та травм”, – упевнений японський геронтолог.

Соціальна активність

Зберегти пам’ять, а також здатність ясно мислити до похилого віку вдається більшості японців, хоча хвороба Альцгеймера нерідко настає і тут, як і в усьому світі.

За словами експертів, головним “ударом” Альцгеймера є боротьба за здоров’я судин мозку. “Все, що корисно в цілому, що запобігає розвитку діабету та гіпертонії, – зазначає Ендо, – все це одночасно є і профілактикою старечого недоумства”. Крім здорового харчування, боротьби зі стресами, фізичної активності у Японії називають важливим зберігати соціальну активність, а також соціальні зв’язки. Спілкування також продовжує життя.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про активне довголіття за системою Мікуліна.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні