П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія15 жовтня: свята, прикмети та заборони, що обов'язково потрібно зробити цього дня...

15 жовтня: свята, прикмети та заборони, що обов’язково потрібно зробити цього дня для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Православна церква 15 жовтня вшановує пам'ять мученика Лонгіна Сотника при Хресті Господньому. Що обов'язково потрібно зробити цього дня для здоров'я?

Що відомо про Лонгіна Сотника?

Лонгін Сотник народився у селищі Ардалес у Каппадокії. Ставши римським воїном, він служив в Юдеї під керівництвом Понтія Пілата і очолював один із численних загонів.

У момент страти Ісуса Христа стояв на варті біля підніжжя Хреста, і саме він пронизав його бік списом. В останні хвилини земного життя Спасителя Лонгін і кілька воїнів побачили ознаки біди та нещастя, які чекають на народ після смерті Христа, увірували в нього і підтвердили це всенародно. Згідно з церковним переказом, Сотник був вражений катарактою, а кров Господа Бога, яка бризнула і потрапила у вічі, зцілила його.

Після повернення додому Лонгін з іншими воїнами почав проповідувати. За наказом прокуратора Понтія Пілата їх було схоплено і страчено шляхом відрубування голови. За наказом Понтія Пілата її викинули. Знайшла Лонгіна голову сліпа жінка, вона зрадила її землі і в той же час до неї повернувся зір.

Тому до святого Лонгіна Сотника звертаються з проханням вилікувати очі від хвороб.

Традиції та обряди на 15 жовтня

Лонгін Сотник не тільки цілитель очних хвороб, а й захисник будинку від нечистої сили. Наші пращури вірили, що він стоїть біля воріт і оберігає людську оселю від різних небезпек.

У цей день усі вмивалися холодною водою (з криниці чи ключа). Особливо намагалися вмити дітей, вважаючи, що це допоможе зору. Деякі, особливо віруючі, для покращення гостроти зору змушували дітей дивитися на воду кілька годин поспіль.

Також 15 жовтня обов’язково потрібно вийти та погрітися на сонечку. Літні та хворі люди вірили, що отримане тепло та світло допоможуть їм пережити зиму.

Народні прикмети на погоду 15 жовтня

  • Сильний та поривчастий вітер – до дощу.
  • Південно-західний вітер – до негоди.
  • Дощ вранці йде – скоро закінчиться.
  • Хмари на небі поодинокі – на морозну погоду.
  • Мутний і блідий місяць – до снігу та морозу.
  • Вночі небо зоряне – на хорошу погоду.
  • Домашній птах на одній лапі стоїть – до похолодання.
  • Хмари проти вітру йдуть – до дощу.
  • Хмари опускаються – до негоди.
  • Іній на деревах – до потепління.

Що не можна робити 15 жовтня

У цей день дуже напружена енергетика, він невдалий, тож не робіть нічого важливого. Можуть статися неприємні випадковості, втрати та крадіжки. Уникайте великого скупчення людей, і не купуйте нічого значного, це не дасть вам радості.

Сьогодні не можна носити одяг, що залежався.

Не можна вдома тримати сміття та бруд. Краще їх винести та зробити прибирання.

Іменинники 15 жовтня

Свої іменини 15 жовтня відзначають Євген, Олексій, Георгій, Іван, Кузьма, Леонтій, Терентій.

Нове на сайті