Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'я5 ознак здорового серця: переконайтеся, що воно справно працює

5 ознак здорового серця: переконайтеся, що воно справно працює

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні серцево-судинні захворювання посідають перше місце за смертністю. Лікарі-кардіологи назвали симптоми, які вказують на здорове серце.

1 ознака – відсутність хропіння та гарний сон

Сильне хропіння вночі, за словами медиків, може бути обумовлено синдромом обструктивного апное сну, який, зі свого боку, може призвести до більш високого ризику підвищеного артеріального тиску та порушень серцевого ритму.

Що стосується сну, то, за даними Американської кардіологічної асоціації, ваші шанси на погане серцево-судинне здоров’я збільшуються на 25%, якщо ви спите менше шести годин на день.

2 ознака — швидке відновлення серцевого ритму після навантажень

Медики зазначають, що у більшості дорослих людей нормальна частота серцевих скорочень у спокої становить від 60 до 100 ударів за хвилину. Наприклад, під час бігу або фізичних навантажень серцевий ритм частішає і, якщо після припинення навантаження ритм довго не відновлюється, це може свідчити про проблеми з серцем.

3 ознака – артеріальний тиск

Для здорового серця характерний артеріальний тиск нижче 120/80 мм рт. ст. Якщо ваш систолічний тиск становить 140 і вище або ваш діастолічний тиск досягає 90 і вище, воно вважається підвищеним. А це означає, що є проблеми із серцем.

4 ознака – рівень енергії протягом дня

Якщо ви часто відчуваєте втому або втомлюєтеся під час незначних фізичних навантажень, наприклад, прогулянка у сквері, похід по магазинах або підйом сходами на 1-2 поверхи, то ваше серце ледь перекачує достатню кількість крові, щоб задовольнити всі потреби вашого тіла.

З іншого боку, якщо ви піднімаєтеся на чотири сходові прольоти (приблизно 60 сходинок) за одну хвилину і менше, то ви і ваше серце перебуває у добрій фізичній формі, — пояснили кардіологи.

5 ознака здоров’я серцево-судинної системи – це рівень холестерину

Високий рівень певного холестерину може бути зумовлений генетичною схильністю або бути результатом хворого життя. Зокрема, споживанням надто великої кількості насичених жирів. Для дорослих (18 років і більше) рівень загального холестерину нижче 5,0 ммоль/л вважається нормою. Здоровий рівень “поганого” холестерину повинен бути нижче 3,5 ммоль/л, а рівень “хорошого” – вище 1,2 ммоль/л у чоловіків та вище 1,0 ммоль/л у жінок. Дізнатися про свій рівень холестерину можна тільки в лабораторії, зробивши аналіз крові.

Джерело: Ukr.Media

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні