Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВчені з'ясували, як стабільний нічний сон впливає на старіння – нове дослідження

Вчені з’ясували, як стабільний нічний сон впливає на старіння – нове дослідження

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен із нас хоче якомога довше залишатися молодим і не старіти. Виявляється, уповільнити процес старіння досить просто та залежить це від сну.

Американські дослідники з Університету Огасти в Джорджії відстежували режим сну більш ніж 6052 учасників у середньому у віці 50 років. Команда вчених припустила, що збої у внутрішньому годиннику організму можуть прискорити старіння клітин організму і виникнення вікових захворювань.

Раніше ми писали, як можна попередити розвиток деменції.

Біологічний вік розраховували шляхом аналізу зразків крові учасників на наявність ознак захворювань печінки, нирок і діабету, а також високого кров’яного тиску і рівня холестерину. Добровольців також опитали про їхнє здоров’я, включно з їхньою вагою, чи вживали вони алкоголь або курили, а також рівень їхньої активності.

Результати, опубліковані в журналі Sleep Health, показали, що близько двох третин учасників спали від семи до дев’яти годин на добу, 16 відсотків – менше ніж сім годин, а 19 відсотків – понад дев’ять годин. У середньому час сну учасників змінювався на 60 хвилин щоночі, а у вихідні вони спали додатково на 78 хвилин.

Згідно з отриманими результатами, середня точка сну змінювалася в середньому на 42 хвилини щоночі і на 66 хвилин у вихідні. З’ясувалося, що ті, у кого були найбільші відмінності в часі, коли вони лягали спати щоночі, і тривалості сну протягом тижня порівняно з вихідними, мали найвищий біологічний вік. Ті, у кого був найменш жорсткий графік сну, мали біологічний вік на дев’ять місяців старший, ніж ті, хто був найбільш послідовним. 

Дослідники дійшли висновку, що ті, хто часто змінює час лягати спати і прокидатися, порушують свій циркадний ритм – внутрішній годинник організму, – який може бути “основним механізмом”, що збільшує їхній біологічний вік.

Команда вчених заявила, що їхнє дослідження є першим, яке пов’язує зміни у звичках сну з біологічним старінням. Проте більш ранні дослідження пов’язують нерегулярний режим сну з підвищеним ризиком розвитку діабету, гіпертонії, хвороб серцево-судинної системи і когнітивних порушень – все це призводить до збільшення біологічного віку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні