Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія17 вересня – День святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх...

17 вересня – День святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії: що заборонено робити

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні, 17 вересня православна церква вшановує пам'ять святої мучениці Софії та трьох її дочок: Віри, Надії та Любові.

Раніше цей день випадав на 30 вересня, але після переходу ПЦУ на новоюлінський календар це свято припадає на 17 вересня.

День Віри, Надії та Любові присвячений зміцненню сили духу та мужності, які не зможе зламати навіть нестача тілесних сил.

Яка історія свята мучениці Софії та трьох її дочок?

Коли правив імператор Адріан (II століття, 137-й рік) у Римі проживала вдова Софія з трьома доньками: Вірою (12 років), Надією (10 років) та Любов’ю (9 років). Це був час християнських гонінь, і чутки про віруючу сім’ю дійшли правителя. За наказом Адріана Софія з дітьми постала перед ним і разом із дочками розповіла йому про свою віру в Бога.

Імператор був здивований сміливістю маленьких християнок. Він наказав одній із язичниць переконати їх, щоб вони зреклися своєї віри. Але все було марно. Тоді Адріан наказав їм принести жертву його Богам, але його волю було відкинуто.

Розгніваний імператор наказав розлучити матір із дочками і піддати сестер тортурам, а Софія мала дивитися на це на власні очі. Віру та двох маленьких християнок не змогли зламати навіть тортур. Мати поховала знівечені тіла дочок і два дні залишалася біля їхньої могили, де й померла на третій день. За душевні муки за Христа церква зарахувала їх до лику святих.

Що обов’язково потрібно зробити цього дня?

Наші пращури робили незвичайний обряд – жінки голосно плакали, позбавляючи себе та сім’ю від прикростей, смутку та бід. Після закінчення плачу молоді юнаки та дівчата влаштовували «сільські святці», де виглядали собі милих серцю других половинок.

Заміжні жінки купували три свічки. Дві з них ставили у храмі перед іконою Христа. Останню з настанням опівночі вставляли в коровай і читали 40 разів без зупинки слова про спокій та добробут у сім’ї. Вранці цим короваєм жінки годували свою сім’ю, щоб було благополуччя.

Що не можна робити 17 вересня?

У цей день не можна проводити застілля, приймати гостей.

Також під забороною весілля та вінчання.

Не рекомендується паритись у лазні, інакше посваритеся з родичами.

Не можна сваритись і сперечатися з близькими, а якщо ви у сварці, то треба помиритися.

Жінкам у цей день краще відмовитися від прибирання вдома чи на городі.

Народні прикмети на 17 вересня

  • Якщо ранок похмурий, то найближчими днями буде сонячно.
  • Білки линяють – до швидкого похолодання.
  • Журавлі сьогодні летять на південь – на Покров будуть морози.
  • 17 вересня немає дощу – зима буде теплою.

Хто відзначає іменини 17 вересня?

У неділю, 17 вересня, свої іменини відзначають власники таких імен: Олександра, Віра, Іоан, Ілля, Ірина, Любов, Надія, Никодим, Павло, Серафим, Софія, Феодосій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні