Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДачаМоже знищити весь урожай: як упоратися з білокрилкою на капусті без хімічних...

Може знищити весь урожай: як упоратися з білокрилкою на капусті без хімічних засобів

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо на вашій капусті з'явилися маленькі білі комахи, то, швидше за все, на вашій ділянці завелася білокрилка.

Якщо торкнутися листа капусти, білі метелики піднімаються вгору і намагаються повернутися назад. Доросла комаха як живлення використовує сік з нижнього листка, забираючи у нього всі поживні речовини, що призводить до пожовтіння листя, пізніше з’являються чорні плями. Рослина починає відставати у розвитку. Втрачає товарний вигляд і стає непридатною для вживання.

Найпопулярніший спосіб боротьби з білокрилкою – це обробка господарським милом. Розчин готують наступним чином: 1 столову ложку рідкого мила з’єднують з 2 склянками попелу і розбавляють 10 л води).

Непоганий ефект дає застосування часнику. Для цього 100 г подрібненого часнику змішують з 0,5 літра води, дають настоятися 5-6 днів і потім обприскують уражені рослини.

Також непоганою варіацією мильного розчину вважається наступний рецепт. 50 мл яблучного оцту виливають у 10 літрів води та додають 30 грам мильної стружки, обробляти потрібно один раз на тиждень.

Але, на жаль, допомагають такі обприскування лише на початкових етапах, коли шкідник зустрічається на листі у малих кількостях.

В якості народного засобу допоможе і сусідство з помідорами. Дачники помітили, що капуста, посаджена поряд із томатами, менше уражається білокрилкою.

Виявляється, запах томатів відлякує комах, бо зелень пасльонових для них отруйна.

Якщо білих мошок на капусті багато, доведеться звертатися за допомогою до біологічних або хімічних засобів.

З біозасобів добрий результат дає Актофіт, Фітоверм, Вертицилін. Щоб досягти результату, доведеться провести кілька обприскувань.

Що стосується хімічних засобів, то діють вони набагато швидше, але не варто забувати і про шкоду здоров’ю. Тому краще їх використати вже тоді, коли більше нічого не допомагає.

Фахівці радять препарати Моспілан, Енжіо, Конфідор та Інспектор. Не забувайте про терміни очікування – розпад шкідливих речовин. Щоб не довелося вживати капусту зі шкідливими речовинами.

Раніше ми розповідали, як зберігати капусту правильно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні