Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДача4 надійні способи зберігання капусти

4 надійні способи зберігання капусти

Этот материал также доступен на русском языке
Пізньостиглі сорти капусти зазвичай збирають за один раз. Щоправда, визначити точний час дуже складно. Зазвичай орієнтуються на заморозки, збираючи капусту перед сильним похолоданням.

Можна перестаратися – і урожай потрапляє під заморозки. В такому разі зі збиранням уже не поспішають, а дають можливість капусті відійти на корені. Тоді урожай можна буде зібрати, і він буде добре зберігатися. Якщо ж зрізати приморожені качани відразу після заморожування, то вони почнуть «горіти» і стануть непридатні для зберігання.

Легкі заморозки не беруться до уваги. Адже саме у прохолодну і дощову осінь капуста набирає свою вагу. А щоб качани не розтріскувалися, з одного боку рослини лопатою перерізають коріння або просто поворотом качана на невеликий градус домагаються того, щоб частина коренів обірвалася. Втім, якщо рослини регулярно поливають без значних перепадів вологості, то більшість сортів не розтріскуються.

Правила збирання дуже прості: залишають кілька зелених листків для захисту качана; не можна залишати капусту сушитися на сонечку, треба відразу ж прибрати її у прохолодне приміщення; в дощовий день капусту не збирають, якщо виходу немає – її сушать у тіні.

Є кілька способів зберігання капусти.

1 спосіб

Кожну головку загортають у папір і розкладають головки по поличках так, щоб вони не торкалися одне одної. Папір доводиться періодично міняти. Якщо головки все ж загнили, їх треба зачистити до здорового листя і присипати вапном.

2 спосіб

Розводять глину до стану негустої сметани і обмазують кожну головку цієї бовтанкою. Після цього головки кладуть під навіс для сушіння і тільки у твердому стані заносять у підвал.

3 спосіб

Добре зберігається капуста у підвішеному стані. Головки просто за корінь підвішуються на мотузки, натягнуті в підвалі або іншому сховищі.

4 спосіб

Можна капусту зберегти і в прикопі. Для цього копають траншею глибиною щонайменше 50 см, дно вистилають невеликим шаром соломи, потім складають капусту корінням догори і знову засипають шаром соломи. Потім усе засипається землею. Зберігається в цьому прикопі капуста чудово. Свіжішої та смачнішіої капусти годі й шукати. Але дістати в морозну погоду її неможливо – тільки коли ґрунт відтане, у відлигу, або навесні.

Галина ДІДЕНКО, Одеська область

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні