Вівторок, 14 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧи можна відмовитися від демонтажу лічильника газу та провести повірку на місці?

Чи можна відмовитися від демонтажу лічильника газу та провести повірку на місці?

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні повернули обов'язкову повірку лічильників обліку комунальних послуг. Як часто потрібно перевіряти газовий лічильник і що загрожує українцям, які відмовляться від повірки?

Часто споживачі виступають проти демонтажу лічильника та повірки його не за місцем, тобто не в квартирі чи будинку, аргументуючи тим, що купували лічильник за власний кошт. Не має значення, хто є власником лічильника: чи побутовий споживач, чи облгаз. В обох випадках лічильник газу, який використовується для розрахунків за спожитий природний газ, є законодавчо регульованим засобом вимірювальної техніки, що підлягає періодичній повірці.

Як часто потрібно проводити повірку лічильника газу?

Міжповірочні інтервали лічильників газу встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності, та становлять:

  • 2 роки для лічильників газу класу 1,0;
  • 8 років для лічильників газу класу 1,5.

Клас лічильника можна перевірити у його техпаспорті.

Згідно з чинним законодавством, обов’язки на проведення періодичної повірки побутових лічильників газу покладено виключно на облгази.

Тому, якщо облгаз належним чином повідомив споживача про терміни здійснення періодичної перевірки, перешкоджати його діям – це порушення, за яке передбачено відповідальність споживача.

Відповідальність за відмову від перевірки газового лічильника?

У такому разі облгаз складає Акт про порушення, де представник облгазу має попередити споживача під особистий підпис про наслідки його вирішення, а саме:

  • через 20 днів з дня складання такого акта споживачеві буде здійснено розрахунок збитків за граничними обсягами споживання природного газу населенням, якщо протягом цього часу споживач не забезпечить доступ представникам облгазу для демонтажу лічильника газу з метою проведення його періодичної повірки. Відмова споживача у підписі зазначеного Акту ніяк не звільняє його від відповідальності.

Якщо споживач відмовився від підписання акта, робиться відмітка в обох примірниках акта про порушення, один з яких надсилається споживачеві рекомендованим поштовим відправленням протягом п’яти робочих днів з дня складання такого акта.

Однак, якщо до дати закінчення терміну міжперевірочного інтервалу проведення періодичної повірки лічильника газу споживач надасть доступ представникам облгазу до власного приладу обліку для його демонтажу на перевірку та за відсутності пошкодження лічильника або пломб на ньому, споживачеві здійснюється перерахунок за фактично спожиті обсяги природного газу з урахуванням останніх показань демонтованого лічильника газу

Раніше ми розповідали, для кого зі споживачів повірка лічильника може закінчитися великим штрафом.

Джерело: ГазПравда

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні