П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПовірка лічильників може закінчитися величезним штрафом та втратою грошей – стосується усіх...

Повірка лічильників може закінчитися величезним штрафом та втратою грошей – стосується усіх споживачів

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні відновлено повірку лічильників обліку комунальних послуг. Що треба знати українцям, щоб не потрапити на штраф та не втратити гроші.

У “Київтеплоенерго” попередили про нові шахрайські схеми. Аферисти публікують на сайтах та прикріплюють на дошки оголошень інформацію про надання послуг від імені «Київтеплоенерго», хоча можуть навіть не мати сертифікату.

Про це повідомляє прес-служба “Київтеплоенерго”. Підприємство наголосило, що не має відношення до оголошень, які з’являються на дошках оголошень. Також вони закликають уважно перевіряти сертифікати комерційних структур, які пропонують свої послуги.

Раніше ми розповідали, як  встановити пільговий лічильник на газ.

Звертатися можна тільки до підприємств, які є у спеціальному переліку, опублікованому Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Перевірку лічильників можуть лише сертифіковані організації.

Так, шахраї, які від імені “Київтеплоенерго” розміщують оголошення, можуть отримати доступ не лише до лічильника, а й до житла того, хто запросить їх для проведення роботи. Також вони можуть виставити завищений рахунок за перевірку лічильника, заявити про необхідність дорогого ремонту.

І найголовніше – будь-яке втручання у роботу приладів обліку тих, хто згідно із законом не має на це право, може призвести до штрафів, які становлять десятки тисяч гривень.

Нагадаємо, що процедуру обов’язкової повірки лічильників скасували з початком військового стану, але відновили Постановою Кабінету Міністрів №440 від 7 квітня 2023 року. Якщо споживач відмовиться від проведення повірки, то плата за ресурси нараховуватиметься згідно з нормативами, а не за фактичним споживанням. А це означає, що платити доведеться більше.

Але слід зазначити, що є певні обмеження. Так повірку можна не проводити на:

  • тимчасово окупованих територіях протягом воєнного стану та ще три місяці після його скасування;
  • території активних і можливих бойових дій (відповідно до офіційних переліків) протягом шести місяців з дати припинення бойових дій або можливостей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні