Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКраще за кермо не сідати: водіям нагадали, у яких випадках експлуатація авто...

Краще за кермо не сідати: водіям нагадали, у яких випадках експлуатація авто заборонена

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен водій повинен дотримуватися Правил дорожнього руху. Юристи нагадали, коли експлуатація легкового автомобіля може бути заборонена.

Відсутні або не працюють склоочисники (31.4.4а ПДР)
Очищення вітрового скла від опадів і бруду необхідне для забезпечення хорошої видимості водія. Відсутність або несправність склоочисників може стати причиною обмеженої видимості та небезпеки на дорозі.

Раніше ми розповідали, що жителі сіл та райцентрів можуть отримати серйозні штрафи – за що накажуть.

Відсутнє дзеркало заднього виду (31.4.7а ПДР)
Дзеркала є невіддільною частиною автомобіля і необхідні для забезпечення безпеки руху. Відсутність дзеркала заднього виду ускладнює оглядовість і може призвести до небезпечних ситуацій на дорозі.

Не працює звуковий сигнал (31.4.7.б ПДР)
Звуковий сигнал використовується для попередження та оповіщення інших учасників дорожнього руху. Відсутність робочого сигналу призводить до втрати можливості ефективно спілкуватися з іншими водіями на дорозі. Це може створити ризик виникнення аварійних ситуацій і порушити загальну безпеку на дорозі.

Не працюють спідометр або одометр (31.4.7.г ПДР)
Спідометр і одометр є важливими приладами для контролю швидкості та відстані, пройденої автомобілем. Відсутність їх роботи ускладнює оцінку швидкості руху і може призвести до недотримання допустимих обмежень швидкості, що становить загрозу безпеці на дорозі.

Відсутній бампер або задній захисний пристрій (31.4.7 ПДР)
Бампер і задній захисний пристрій виконують важливу функцію захисту автомобіля при зіткненні. Відсутність цих елементів підвищує ризик травми пішоходів та інших учасників дорожнього руху під час зіткнення.

Відсутні брудозахисні фартухи або бризковики (31.4.7.е ПДР)
Брудозахисні фартухи та бризковики служать для запобігання розплеску бруду, води та каменів під час руху автомобіля. Відсутність цих елементів може призвести до забруднення дороги, зменшення видимості та створення небезпеки для інших водіїв.

Відсутня медична аптечка (31.4.7.є ПДР)
Медична аптечка є обов’язковим елементом безпеки в дорозі. У разі аварії або необхідності в медичній допомозі, вона може врятувати життя. Відсутність або неповна комплектність медичної аптечки ускладнює можливість надати першу допомогу у разі нещасного випадку, що загрожує життю.

Відсутня аварійна зупинка (31.4.7.Є ПДР)
Знак аварійної зупинки необхідний для попередження інших водіїв про несправність або термінову ситуацію з автомобілем. Відсутність цього знака може призвести до недостатньої свідомості інших водіїв про вашу проблему і створити ризик дорожньо-транспортної пригоди.

Відсутній працездатний вогнегасник (31.4.7.Є ПДР)
Вогнегасник є важливим засобом боротьби з пожежами в дорозі. Відсутність працездатного вогнегасника призводить до неможливості швидко реагувати на пожежну загрозу і врятувати своє і чуже життя або майно.

Відсутні ремені безпеки або підголівники (31.4.7.ж ПДР)
Ремені безпеки та підголівники є основними засобами захисту пасажирів в аварійній ситуації. Відсутність цих засобів може призвести до серйозних травм або смерті при зіткненні.

Яка відповідальність загрожує автолюбителям через несправність?

Відповідно до ч. 1 ст. 121 КУпАП керування транспортним засобом з технічними несправностями, з якими експлуатація його забороняється, передбачає накладення штрафу в розмірі 340 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 КУпАП керування транспортним засобом, який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів, що має несправності, передбачені частиною першою цієї статті, або технічний стан та обладнання якого не відповідають вимогам стандартів, правил дорожнього руху та технічної експлуатації, передбачає накладення штрафу в розмірі 68о гривень.

Повторне за рік вчинення будь-якого з перерахованих вище порушень передбачає накладення штрафу в розмірі від 850 до 1700 грн. При цьому водій додатково буде позбавлений права керування транспортними засобами на термін від 3 до 6 місяців.

Джерело: Дорожній дорожній

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні