П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧекати 60 років не потрібно: хто з українців може вийти на пенсію...

Чекати 60 років не потрібно: хто з українців може вийти на пенсію раніше на півтора роки

Этот материал также доступен на русском языке
Українці мають можливість вийти на пенсію достроково, за півтора року до досягнення 60 років. Але є певні умови та нюанси.

«Чи має право працівник на достроковий вихід на пенсію за півтора року при скороченні згідно з п. 1 частини першої статті 87 Закону України «Про державну службу»? – таке питання надійшло фахівцям Пенсійного фонду.

Раніше ми розповідали, що у червні деяким пенсіонерам зроблять перерахунок пенсій заднім числом: кого торкнеться.

У ПФУ відповіли, що пенсії за віком згідно із Законом України «Про державну службу» призначаються після досягнення 60-річного віку для жінок та 62-річного віку для чоловіків. Зниження пенсійного віку призначення пенсій за нормами зазначеного закону не передбачено.

В Україні вийти на пенсію за півтора роки до досягнення пенсійного віку мають право  ті громадяни, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця через виявлення невідповідності працівника посаді за станом його здоров’я.

Також вийти достроково на пенсію можна, якщо:

  • Громадянин був звільнений з ініціативи роботодавця через зміни в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності чи штату працівників;
  • Українцю у день звільнення залишилося до 1,5 року до досягнення пенсійного віку, визначеного ст. 26 ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
  • Громадянин зареєстрований у держслужбі зайнятості, але там відсутня підходяща для нього робота.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні