Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія14 травня – Єремія Запрягальника: що не можна робити цього дня, інакше...

14 травня – Єремія Запрягальника: що не можна робити цього дня, інакше привернете невдачі

Этот материал также доступен на русском языке
14 травня православні урочисто відзначають день пам'яті священномученика Макарія, митрополита Київського та всієї Русі, а також пророка Єремії.

Священномученик Макарій, митрополит Київський та всієї Русі жив у XV столітті. Де народився майбутній святитель, є досить скупі відомості. Батьки його виховали у православній вірі. У юнацькі роки він прийняв чернечий постриг і проходив послух у київських монастирях, а потім переїхав до Вільно (Вільнюс).

Також у цей день вшановується пам’ять пророка Єремії, один з чотирьох великих старозавітних пророків, син священика Хелкії з міста Анафофа поблизу Єрусалима, жив за 600 років до Різдва Христового за ізраїльського царя Йосії та чотирьох його наступників. У народі цей день називали Єремія Запрягальника.

У цей час зазвичай йшли найважливіші сільськогосподарські роботи — оранка та засів полів. Вони були виснажливими як для землеробів, так і для робочої худоби, і селяни просили небесної допомоги. Вони вірили, що пророк Єремія запрягає свою колісницю і допомагає тим, хто звертається до нього з молитвою.

14 травня люди особливо просили Божої допомоги та захисту від негативних природних явищ, які могли перешкодити отримати багатий урожай.

Погодні прикмети на Єремія Запрягальника

  • День похмурий та холодний – зима буде морозною.
  • Погода 14 травня сонячна – літо буде ясним.
  • Якщо на Єремія сталася негода, наступна зима буде суворою.
  • Ввечері багато роси — на хорошу погоду наступного дня.
  • Мурашки метушаться в мурашнику — до негоди.
  • З’явилося багато метеликів — незабаром настане спека.
  • Жаби голосно квакають — дощу довго не буде.
  • Якщо шишки на ялині червоні, а на сосні зелені — настав час сіяти ячмінь.

Що не можна робити 14 травня

Згідно з народними повір’ями, цієї дати не можна давати гроші в борг, інакше весь майбутній рік пройде в поневіряннях. Лінуватися сьогодні теж не рекомендується – залучите життєві невдачі. Наші пращури вірили, що 14 травня не можна ходити на рибалку і їсти рибу. Той, хто порушує заборону, може отримати проблеми з промовою.

Що можна робити 14 травня

У цей час наші пращури багато працювали на землі і з тваринами – вважалося, що кінець весни – час активної праці. Тому сьогодні потрібно бути діяльними, а якщо постійної роботи у вас немає, то займіться домашнім господарством. Також вітається похід до родичів у гості. Православні віруючі можуть помолитися пророку Єремію про благополуччя та здоров’я для своєї сім’ї.

Хто відзначає іменини 14 травня?

У цей день свої іменини відзначають Юхим, Гнат, Макар, Тамара та Ніна.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні