Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 9 травня - Василя Амасійського: що не можна робити...

Яке сьогодні свято: 9 травня – Василя Амасійського: що не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
9 травня 2023 року – вівторок. Цього дня в Україні відзначають День Європи, а православні вшановують пам'ять Василя Амасійського.

9 травня – День Європи. Дата присвячена єдності країн, що входять до Європейського Союзу. Також подія має ще одну назву – День декларації Шумана. Історично існує цілих два дні Європи. Перший – 5 травня. Він був заснований на честь створення Ради Європи у 1949 році. Другий – 9 травня – на честь того, що у 1950 році країни-засновники вперше запропонували створити Європейський Союз.

Яке церковне свято відзначають 9 травня

9 травня церква вшановує пам’ять священномученика Василя Амасійського, поминання померлих воїнів.

Він жив у IV столітті у місті Амасія (столиця Понта), де був єпископом. Ранньохристиянський святий, мученик, якому відрубали голову через віру в Христа.

Священномученик Василь Амасійський брав участь у Анкірському Соборі, що відбувся 314 року, та у Новокесарійському Соборі 320 року. Вірний Божий слуга був укладений за наказом імператора Східної частини Римської імперії Ліцинії.

Від Василя вимагали зректися християнства, принести жертву язичницьким божкам і стати верховним жерцем. На це єпископ виголосив сильну промову, в якій захищав християнство та Господа Бога. За це йому спочатку відтяли голову, потім тіло викинули в море. Поблизу Синопії згодом виявили його святі мощі, від яких виходив приємний аромат. Причому Бог чудовим способом поєднав відрубану голову з тілом, хоча на шиї залишився слід від меча. Мощі єпископа Василя відвезли до Амасії і поклали до церкви, яку він збудував.

Що не можна робити 9 травня

Сьогодні не можна ловити та ображати птахів. Невісткам і свекрухам не можна сваритися, інакше вони ніколи не помиряться.

Не варто сьогодні займатися прибиранням, розкладати речі на місця – будуть проблеми зі здоров’ям.

Нове на сайті