Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 7 травня – що не можна робити у...

Свята та народні прикмети 7 травня – що не можна робити у Світлий вівторок та чому потрібно відчинити вікна

Этот материал также доступен на русском языке
7 травня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби із астмою. Вшановують пам'ять мученика Акакія та Іверської ікони Божої Матері. Іменини відзначають Антон, Іван, Михайло, Степан.

7 травня – яке свято відзначають в Україні

7 травня 2024 року в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з астмою, започаткований Глобальною ініціативою з астми (Global Initiative for Asthma, GINA) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він відзначається кожного першого вівторка травня з 1998 року і покликаний підвищити поінформованість людей про астму — напади задухи різного походження, привернути увагу до зростання кількості хворих і поліпшити якість допомоги астматикам.

Астма є з найпоширеніших хронічних захворювань у світі, від якого станом на 2023 рік страждають 262 мільйони людей. І їхня кількість кожне десятиліття зростає у півтора раза. Щороку це захворювання забирає близько 455 тисяч життів.

7 травня – яке церковне свято 2024

7 травня в Україні триває Світла седмиця — період тривалістю сім днів, що включає Великодню неділю і шість наступних днів. У Світлий вівторок церква згадує явлення Господа його учням, Луці та Клеопі, по дорозі до Еммауса.

Також 7 травня вшановують мученика Акакія. Це християнський святий, який жив наприкінці ІІІ століття. За свою віру він зазнав гонінь з боку імператора Лікінія – його багато разів катували, а врешті-решт стратили через відсікання голови. За переказами, з рани витекли кров та молоко. При Костянтині Великому мощі святого мученика Акакія спочивали в Константинополі в храмі, побудованому на його честь, згодом вони були перенесені до Калабрії, міста Сциляції.

Також 7 травня вшановують Іверську ікону Божої Матері. Ікона, що знаходиться на Афоні, прославилася багатьма чудесами. Згідно з переказами, ікона в IX столітті знаходилася в однієї благочестивої вдови, яка жила поблизу міста Нікеї. Коли додому вдови прийшли іконоборці і вдарили списом у ікону, з неї полилася кров. Вдова пообіцяла імператорським воїнам гроші та просила їх до ранку не чіпати ікону.

Після цього вона із сином опустила ікону в море, а та, стоячи на воді, припливла до Афона. Афонські ченці протягом кількох днів бачили в морі вогняний стовп, що сходить до неба — коли вони прийшли до берега, знайшли святий образ, що стоїть на воді. Святий Гавриїл Грузин, за наказом Божої Матері, що явилася йому уві сні, пішов водою, прийняв святу ікону і поставив у храмі. Проте наступного дня вона зникла – знайшли її над воротами обителі. Так тривало кілька днів поспіль, поки Мати Божа не відкрила святому Гавриїлу Свою волю уві сні — що не хоче бути ченцями, а хоче бути їхньою Охоронницею. Ікону встановили над монастирською брамою, де вона зберігається і донині.

7 травня – що не можна сьогодні робити

У Світлий вівторок не варто веселитися, ходити в гості, вінчатися, оскільки всі християни мають мати лише одну спільну радість – Воскресіння Христове.

Окрім того, у цей день не можна:

  • піддаватися зневірі;
  • сваритися;
  • заздрити;
  • бути жадібним і не допомогти нужденним.

7 травня – що заведено робити в цей день

У Світлий вівторок потрібно приділити час молитві, йти до церкви.

Також заведено широко відкрити вікна — вважається, що повітря і вітер у цей день мають особливі властивості, і здатні вигнати нечисту силу, сварки, скандали та хвороби.

Якщо вікна не були вимиті на Великдень або встигли забруднитись, варто їх вимити, щоб промені світла проникали в будинок, очищаючи його.

7 травня 2024 року садівникам та городникам не рекомендується проводити жодних дій з рослинами, оскільки фази Місяця не сприяють цьому.

7 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • багато комарів — до гарного врожаю вівса;
  • жовтий колір заходу сонця — найближчими днями дощу не буде;
  • дощ — до теплого вересня;
  • веселка вранці — на дощ.

7 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Антон, Іван, Михайло, Степан.

Вас також можуть зацікавити новини:

Мінімальна пенсія зросла: чому не збільшився розмір доплати за наднормативний стаж

Революційний пенсійний закон прийнято: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні