Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПенсії в Україні: кому з пенсіонерів належать доплати за віком і скільки...

Пенсії в Україні: кому з пенсіонерів належать доплати за віком і скільки можна отримати

Этот материал также доступен на русском языке
За даними Міністерства соціальної політики України, кількість одержувачів пенсій в Україні на 01 січня 2023 року становить 10 687 921 особу.

Вийти на пенсію за віком можуть чоловіки та жінки після досягнення 60, 63 або 65 років.

Окремим категоріям громадян пенсії можуть призначатись до досягнення ними 60-річного віку.

За словами Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що базується на основі солідарності та субсидування та здійснення виплати пенсій та надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду України, є збитковою та фінансується державою.

Солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування не є солідарною де-факто, адже є низка категорій громадян, які отримують пенсію відповідно до статусу.

Так, особливі підходи до пенсії мають, зокрема, судді, прокурори, чорнобильці, митники, науковці, чиновники різних рівнів. Це призводить до того, що мінімальна і максимальна пенсія в Україні, яка забезпечує населення країни, відрізняється в 10 разів.

Тому діють програми підтримки пенсіонерів із мінімальною пенсією. Так, останніми роками держава кілька разів підвищувала суму пенсійних виплат, а також запровадила доплату до пенсій за віком.

2023 року пенсіонери, яким виповнилося 80 років і більше, продовжать отримувати доплату до пенсії у розмірі до 570 гривень; пенсіонери віком 75-80 років – у розмірі до 456 гривень; а пенсіонери віком 70-75 років – у розмірі до 300 гривень.

«Завдяки цим заходам орієнтовно 4 мільйони пенсіонерів отримують пенсію у розмірі від 3 до 4 тисяч гривень», – зазначили у Комітеті.

Слід нагадати, що 1 липня 2020 року розмір мінімальної пенсії в Україні становив 1712 грн.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні хочуть утримувати 7-10% від зарплати для пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні