Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 3 травня – Всесвітній день свободи друку та...

Цей день в історії: 3 травня – Всесвітній день свободи друку та День кондитера

Этот материал также доступен на русском языке
3 травня 2023 року – це середа. Сьогодні своє свято відзначають кондитери. Також у цей день – Всесвітній день свободи друку та День сонця.

Всесвітній день свободи друку

1993 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи друку.

Всесвітній день свободи друку – це нагадування міжнародному співтоваристві про те, що свобода друку та свобода вираження поглядів є основними правами, закріпленими у Загальній декларації прав людини. Ми повинні захищати ці права, оскільки вони є основою демократії і реально впливають на життя людей у всьому світі.

День кондитера

День кондитера відзначається в Україні 3 травня. Історія кондитерського мистецтва пов’язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який навчилися одержувати із соку цукрової тростини в Індії приблизно 850 року нашої ери.

До 15 століття у Європі солодощі купували Сході. Як окреме мистецтво кондитерство виникло та набуло широкого поширення в Італії наприкінці XV-початку XVI століття.

Всесвітній день Сонця

Починаючи з 1994 року в різних країнах 3 травня відзначається День Сонця (Sun Day), який іноді називається Всесвітнім днем Сонця або Міжнародним днем Сонця.

Для Землі Сонце – сильне джерело космічної енергії. Воно дає світло та тепло, необхідні для рослинного та тваринного світу, та формує найважливіші властивості атмосфери Землі.

Загалом Сонце визначає екологію планети. Без нього не було б і повітря, необхідного для життя, – повітря перетворилося б на рідкий азотний океан навколо завмерлих вод і зледенілої суші. Для нас, землян, найважливіша особливість Сонця в тому, що в нього виникла наша планета, і на ній з’явилося життя.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні