Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 26 квітня – Міжнародний день пам'яті про чорнобильську...

Цей день в історії: 26 квітня – Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу

Этот материал также доступен на русском языке
26 квітня 2023 року – середа. Цього дня в Україні 1986 року сталася страшна техногенна катастрофа – аварія на Чорнобильській АЕС.

26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобиля. По всій планеті знають про дату 26 квітня 1986 року, коли сталася страшна аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Це – найпотужніша і найбільша катастрофа, яку колись викликав мирний атом. Через 30 років після аварії ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті Чорнобиля. Ця подія — нагадування про небезпеку використання атомної енергетики, про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які ця катастрофа принесла довкіллю та людям.

Також на згадку про трагічні події 26 квітня 1986 року було засновано Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, який вперше провели 26 квітня 2004 року в країнах СНД. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Ради глав держав СНД 19 вересня 2003 року. Генеральна асамблея ООН підтримала рішення оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, закликавши світ надати Україні необхідну наукову, технічну та економічну допомогу для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Слід зазначити, що окрім згаданого міжнародного дня в Україні щороку 14 грудня відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Дата була обрана невипадково. Саме 14 грудня – день закінчення будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Маловідомі факти про Чорнобиль

Більшість жителів Прип’яті дізналася про аварію лише до середини дня 26 квітня. Поки люди жили колишнім життям, радіація поширювалася із блискавичною швидкістю за допомогою вітру.

Загальна площа зараженої української території – 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях країни. Крім того, катастрофа на ЧАЕС унеможливила проживання на 150 тисяч квадратних кілометрів навколо станції.

Все населення Прип’яті, 47 500 осіб, залишило місто наступного дня після аварії. Але близько 300 мешканців захотіли повернутися додому вже через місяць. Територію, де вони оселилися, згодом назвали Зоною Відчуження. До людей, які мешкають на цій землі, протягом 20 років не пускали родичів.

250 тисяч людей загалом було евакуйовано до кінця 1986 року із зони відчуження навколо ЧАЕС. А ось точна кількість жертв страшної техногенної аварії досі невідома. За різними даними, це від кількох тисяч до 100 тисяч людей.

Що сталося в Україні та світі 26 квітня

  • 1514 — польський астроном Микола Коперник проводить своє перше спостереження за Сатурном, яке допомогло йому зробити висновок про геліоцентричну принцип побудови Сонячної системи;
  • 1607 – на мисі Генрі (нині Вірджинія) висадилися перші в Америці англійські колоністи;
  • 1783 – Людвіг ван Бетховен, якому тоді було всього 13 років, був призначений музикантом клавішних інструментів придворного оркестру в Бонні;
  • 1840 рік – виходить у світ перше видання “Кобзаря” Тараса Шевченка;
  • 1921 рік – у Лондоні на вулицях з’являється перший поліцейський патруль на мотоциклі;
  • 1945 рік – Україна входить до складу ООН як член-засновник;
  • 1965 рік – у Києві вперше виходить в ефір радіостанція “Промінь”;
  • 2001 рік – WIPO встановлює Всесвітній день інтелектуальної власності.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні