П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПерерахунок пенсій у квітні: у Пенсійному фонді повідомили, на скільки збільшаться пенсії...

Перерахунок пенсій у квітні: у Пенсійному фонді повідомили, на скільки збільшаться пенсії та кому

Этот материал также доступен на русском языке
У березні понад 10 млн пенсіонерів було перераховано пенсійні виплати. Середній розмір підвищення становив 579 грн.

Про це заявила в інтерв’ю Українському Радіо заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Так, за її словами, підвищення пенсій торкнулося 10,5 млн осіб. Таким чином, середній розмір підвищення становив 579 грн 10 коп. У результаті цих перерахунків вперше в Україні середній розмір пенсій становив понад п’ять тисяч гривень. А саме 5 219 грн.

Хто має право на перерахунок з 1 квітня

Щодо перерахунку виплат, проведеного 1 квітня нинішнього року працюючим пенсіонерам, Ірина Ковпашко зазначила, що його визначено нормою закону.

«Ті, хто після призначення пенсій продовжував працювати, набував у зв’язку з цим страховий стаж, вони кожні два роки мають право на перерахунок. Це не обов’язково ті люди, які придбали 24 місяці страхового стажу», — каже заступниця голови правління ПФУ.

У законі передбачено дві категорії, кому належить перерахунок пенсій:

  1. ті, хто після призначення попереднього перерахунку продовжували працювати і придбали 24 і більше місяців страхового стажу;
  2. ті, хто продовжували працювати і придбали не більше 24 місяців (наприклад, 15, 20 місяців страхового стажу), вони мають право також на перерахунок. Але для них умова дещо інша. Їм такий перерахунок проводиться виключно, якщо після призначення пенсій або попереднього перерахунку минуло не менше двох років. Це перерахунок після закінчення часу.

Скільки додадуть після перерахунку працюючим пенсіонерам

Розмір підвищення у зв’язку з перерахунком працюючим пенсіонерам визначається індивідуально.

«Наприклад, якщо у людини була дуже низька заробітна плата і багато страхового стажу (більше 30 років у жінок і 35 років у чоловіків), то у неї з цим перерахунком може зрости тільки доплата за понаднормовий стаж. Якщо ж заробітна плата у людини була досить високою, то у неї значно зросте основний розмір пенсії. В результаті таких перерахунків через 2 роки ми бачили підвищення і за 400, 500, 600 грн. Тобто це все суто індивідуально. Але були і ті, у кого розмір виплати після такого перерахунку зростав на дуже незначну величину. У кожного конкретного пенсіонера своя ситуація»,— зазначила чиновник.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, кому перерахують пенсії заднім числом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні