Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 3 квітня – День народження мобільного телефону

Яке сьогодні свято: 3 квітня – День народження мобільного телефону

Этот материал также доступен на русском языке
3 квітня 2023 року – це понеділок, розпочинається новий робочий тиждень. Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день вечірки та День народження мобільного телефону.

Всесвітній день вечірки

Це свято неофіційне. Ще його називають Всесвітнім днем паті.

Однак, незважаючи на веселий характер свята, він був створений із серйозними намірами. Справа в тому, що ідея організувати День паті прийшла з фантастичного роману «Політ» американської письменниці Ванни Бонта (Vanna Bonta, 1958–2014): оповідання книги закінчується зворотним відліком до 3 квітня 2000 року, коли в усьому світі має пройти масове свято, що об’єднує людство. Цей роман побачив світ 1995 року, а вже 3 квітня 1996 року у США відбувся перший День вечірок, який пройшов під девізом: «Вечірка – це протилежність війни».

День народження мобільного телефону

Вихід в інтернет, спілкування в соціальних мережах, обмін повідомленнями, фото, аудіо та відеоматеріалами, користування електронною поштою, можливість здійснення фото та відеозйомки, навігація, ігрові можливості, вбудований калькулятор, ліхтарик, календар, годинник, будильник, секундомір, диктофон, радіоприймач, відеопрогравач, сканер штрих-кодів. Так, ніхто не міг і подумати років 30 тому, що все це і не тільки буде поєднано в одному апараті, який міститься в кишені, а основна початкова його функція – голосовий зв’язок стане лише однією з багатьох функцій, причому для значної частини користувачів не завжди головною.

Мобільний телефон сьогодні – фактично міні-комп’ютер, який дуже міцно увійшов у повсякденне життя.

Що сталося в Україні та світі 3 квітня

1910 – Вперше здійснено сходження на найвищу вершину Північної Америки Мак-Кінлі (6193 м) на Алясці;

1918 – Перша світова війна: французького маршала Фердинанда Фоша призначили головнокомандувачем військ Антанти на західному фронті;

1933 – У Херсоні український хірург Юрій Вороний уперше у світі виконав клінічну пересадку нирки;

1948 – Гаррі Трумен затвердив план Маршалла;

1990 – В Україні над львівською ратушею вперше офіційно піднято жовто-блакитний прапор;

1999 – Сили НАТО завдали першого повітряного удару по столиці Югославії Белграду;

2007 – Французький швидкісний поїзд TGV встановив новий світовий рекорд швидкості для пасажирського поїзда: 574,8 км/год.

Нове на сайті