Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіУкраїна планує скасувати довічні пільги для учасників війни

Україна планує скасувати довічні пільги для учасників війни

Этот материал также доступен на русском языке
Україна планує скасувати довічні пільги для учасників війни, вони є серйозним навантаженням для держбюджету, - голова комітету Ради із соцполітики.

У Верховній Раді пропонують замінити довічні пільги військовослужбовцям державними стипендіями, які їм виплачуватимуть протягом двох-трьох років після закінчення військової служби.

Про це повідомила голова комітету ВР із питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Це пов’язано з тим, що бюджет України не може компенсувати довічні пільги всім учасникам бойових дій. Ряд пільг не працював навіть у мирний час, коли навантаження на Держбюджет було значно меншим.

За словами Третьякової, непрацюючі пільги треба замінити тим, що справді буде корисно громадянам після демобілізації. Нова концепція пропонує замість пільг запровадити 2-3-річну грошову компенсацію як доплату до основного доходу.

Розмір цієї стипендії буде різним і залежатиме від посади військовослужбовців під час війни, терміну служби, кількості виконаних бойових завдань.

“Все це потрібно ретельно обчислити. Це вже робота для Уряду. Водночас потрібно готувати системні законопроекти і починати переговори з МВФ щодо забезпечення повоєнної адаптації. Адже це все стосується бюджетного фінансування”, – зазначила Третьякова.

Очікується, що після 2-3 років державної підтримки учасник бойових дій уже не потребуватиме допомоги від держави.

Також планується ухвалити закон про можливість працевлаштування колишніх військових з активною громадянською позицією до органів місцевого самоврядування на публічну службу.

Джерело: Delo.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні