Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні хочуть змінити порядок виплати субсидії – що готують українцям

В Україні хочуть змінити порядок виплати субсидії – що готують українцям

Этот материал также доступен на русском языке
В уряді пропонують реформувати механізм надання субсидій на оплату комунальних послуг.

Про це повідомив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

Ми дійсно думаємо про проблему субсидування та системної збитковості, відсутність стимулів для збільшення і виробництва електроенергії, і видобутку газу. Тому зараз напрацьовується кілька різних механізмів, як вирішити ці проблеми. Думаю, протягом місяця-двох ми вийдемо з урядом із пропозиціями, баченням цієї системи. Є різні варіанти“, – зазначив Шурма.

Одним із варіантів в уряді вважають перехід на повноцінну монетизацію субсидій, коли люди платять справедливу ціну, але отримують компенсацію від держави. Тобто люди самостійно оплачуватимуть рахунки, а держава компенсуватиме частину коштів.

“Про це дуже багато і давно говорять. Тому що якась бабуся платить за 50 кВт-год за дешевим тарифом, і хтось у будинку в Кончі-Заспі платить за 500 кВт-год за таким самим тарифом”, – сказав заступник голови Офісу президента.

За словами Шурми, найближчими місяцями буде доопрацьовано рішення, але основні вступні повинні бути такими: пересічні громадяни, які потребують допомоги, не повинні постраждати, держава має адресно їм допомагати.

Ті, хто може платити, повинні платити, і компанії повинні продавати свої продукти за справедливою ціною та мати стимул для нарощування виробництва електроенергії, видобутку газу та нафти.

Також влада хоче діджиталізувати субсидії.

Сучасні ІТ-технології дають велику кількість адресних, цільових рішень через прямі адресні субсидії нужденним громадянам”, – додав Шурма.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, кому доведеться повернути субсидію державі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні