П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні 25 березня

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні 25 березня

Этот материал также доступен на русском языке
25 березня – 84-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 281 день. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день вафель, Міжнародний день пам'яті жертв рабства та трансатлантичного работоргівлі, Міжнародний день солідарності зі співробітниками, які утримуються під вартою та зникли безвісти.

День служби безпеки України

25 березня 1992 року Верховна Рада України ухвалила Закон “Про Службу безпеки України”. З 2001 року згідно з Указом Президента України № 193/2001 цього дня відзначається День служби безпеки України.

Після проголошення незалежності України постало питання про необхідність реформування колишньої союзно-республіканської системи органів державної безпеки. 20 вересня 1991 року Верховною Радою України було прийнято ухвалу “Про створення Служби національної безпеки України”. Цією ж ухвалою було ліквідовано Комітет державної безпеки УРСР.

Найважливішими напрямками діяльності цієї української спецслужби є розвідка та контррозвідка.

До завдань Служби безпеки, визначених законом, входять: протидія розкраданню державного або колективного майна в особливо великих розмірах, розкраданню чи протиправному використанню бюджетних коштів; здійснення контррозвідувальної роботи у фінансовій та кредитно-банківських системах, у сферах приватизації, зовнішньоекономічної діяльності; боротьба з тероризмом та наркобізнесом, нелегальною міграцією.

Що сталося в Україні та світі 25 березня?

1811 – Імператор Наполеон Бонапарт видав декрет про виділення 80 000 акрів землі для вирощування цукрових буряків, про підготовку фахівців та будівництво заводів для отримання цукру з буряка;

1949 – Почалася масова депортація кількох десятків тисяч жителів Естонії, Литви та Латвії до Сибіру;

1957 – У залі Горацієв і Куріацієв римського палацу Кіджі на Капітолійському пагорбі в Римі глави Бельгії, ФРН, Франції, Італії, Люксембургу та Нідерландів уклали договір про утворення Європейського економічного співтовариства (ЄЕС);

1992 – Через постійні збитки припинено випуск англійського гумористичного журналу Панч, що виходив 150 років;

2002 – Виявлено ген епілепсії;

2011 – Папа Римський підтвердив вибір нового предстоятеля УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Шевчук Святослав;

2013 – У центрі Парижа поліцейські застосували сльозогінний газ проти учасників мітингу протесту за відміну закону про легалізацію одностатевих шлюбів у Франції. Затримано 96 маніфестантів, з яких 6 заарештовано. За даними поліції, на демонстрацію вийшли близько 300 000 осіб.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні