Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниДо якого віку діти можуть отримувати пенсію зі втрати годувальника – відповідь...

До якого віку діти можуть отримувати пенсію зі втрати годувальника – відповідь Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія у зв'язку зі втратою годувальника призначається, зокрема, дітям до досягнення ними повноліття (18 років), але є винятки, які треба врахувати.

До Пенсійного фонду звернулася українка, яка поцікавилася, чи отримає її донька пенсію через втрату годувальника ще за квітень, якщо 1 квітня їй виповнюється 18 років.

Фахівці ПФУ наголосили, що пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається, зокрема, дітям до досягнення ними повноліття, тобто 18 років.

«Відповідно до частини другої статті 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» виплата пенсії у зв’язку із втратою годувальника припиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, коли виникають обставини, що спричиняють припинення виплати пенсії. Це стосується й такої обставини, як досягнення дитиною 18 років», – йдеться у повідомленні.

Діти, які навчаються на денній формі навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, мають право отримувати пенсію за втратою годувальника до закінчення навчання, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років.

Чи зберігається пенсія із втрати годувальника у разі усиновлення?

Також слід зазначити, що при отриманні дитиною пенсії у зв’язку із втратою годувальника виплати зберігаються у разі усиновлення. Це передбачено підпунктом 6 пункту 3 статті 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Крім цього, згідно із цим законом, пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які перебували на його утриманні.

Однак для неповнолітніх дітей діє інше правило — їм такий вид пенсії призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні