П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 20 лютого – День Героїв Небесної Сотні і...

Цей день в історії: 20 лютого – День Героїв Небесної Сотні і Масниця

Этот материал также доступен на русском языке
20 лютого – 51-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 314 днів. Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день соціальної справедливості, Міжнародний день курців люльки, Всесвітній день панголіна, а в Україні – День Героїв Небесної Сотні.

11-го лютого 2015 року Указом Президента України № 69/2015 “Про вшанування подвигу учасників революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні” в країні встановлено особливий пам’ятний день – “День Героїв Небесної Сотні”, який наголошується щороку 20 лютого.

Це зроблено “на підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської та національної відваги та самовідданості, сили духу та стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014), захищаючи ідеали демократії, обстоюючи права та свободи людини, європейське майбутнє України”.

26 листопада 2007 року Генеральна Асамблея оголосила 20 лютого Світовим днем соціальної справедливості, який відзначається щорічно з 2009 року. Події на честь цього дня повинні сприяти подальшому нарощуванню зусиль міжнародного суспільства в галузі викорінення злиднів, забезпечення повної зайнятості, гідної роботи, рівноправності чоловіків та жінок, соціального добробуту та соціальної справедливості для всіх.

Масниця – традиції та обряди: що обов’язково потрібно зробити

20 лютого розпочинається Масниця і закінчиться у неділю, 26 лютого. Християнська церква прив’язала її до тижня напередодні Великого посту. Зазвичай вона припадає на кінець лютого – початок березня і займає проміжне місце між зимою та навесні. На Масницю гуляють усі сім днів — Масниця, щодня має свою назву та традиції.

Головною стравою є млинці, які печуть щодня, починаючи з понеділка. Також Масниця відома своїми гуляннями: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження олійного чучела, багаття і т.д.

Окрім млинців, на Масляну готують вареники, ходять у гості, прив’язують колодки неодруженим хлопцям.

У понеділок печуть млинці та частують ними рідних.

У вівторок починаються сватання.

Середу називають “ласощами” – це особливий день, коли теща готує млинці своєму зятю.

У четвер, п’ятницю та суботу відвідують родичів, ходять у гості.

П’ятницю вже теща відвідує зятя, а його дружина готує млинці та частує маму.

У неділю вибачаються один у одного — Прощена неділя. Також у цей день було прийнято спалювати солом’яне опудало, оскільки вірили, що спалювання прискорить настання весни.

Прикмети на Масницю

Якщо господарка спече мало млинців, то не буде врожаю.

Якщо млинці у господині вийшли пишні та рум’яні – рік буде гарним та багатим урожаєм, а якщо злипаються та не виходять – чекайте на неприємності.

На Масляну теща обов’язково має покликати на млинці свого зятя. Якщо частування йому сподобається, то й рік пройде у мирі та любові.

Якщо до Масляної йшли дощі, то восени буде хороший урожай грибів, а якщо стояв мороз, то літо буде не дуже спекотним.

Якщо на Масляну позбутися старих речей, то цього року чекайте на обновки.

Що сталося в Україні та світі 20 лютого?

1649 – Богдан Хмельницький розпочав переговори з поляками щодо визначення кордонів Запорізького війська.

1666 – засновано Монреаль – одне з найбільших канадських міст.

1872 – у Нью-Йорку відкрився Метрополітен-музей.

1877 – у Великому театрі в Москві відбулася прем’єра балету Петра Чайковського “Лебедине озеро”.

1940 – вперше на екранах з’явилася знаменита пара – Том і Джеррі.

1960 – на сцені рідної школи в Сіетлі відбувся перший виступ майбутнього гітариста-віртуоза Джиммі Хендрікса.

1962 – американський космонавт Джон Гленн тричі облетів Землю зі швидкістю 27 тисяч км/год у кораблі “Френдшип-7” (Friendship 7).

1986 – виведено на орбіту базовий блок орбітальної станції “Мир”.

1998 – 15-річна американка Тара Ліпінскі виграла змагання серед жінок з фігурного катання на зимовій Олімпіаді в Нагано, ставши наймолодшою переможницею Білих Олімпіад.

2002 – заснування українського видавництва “Видавничий дім “Школа” (видавництво, Харків).

2014 – під час протистояння Майдану та злочинної влади президента Януковича на Інститутській вулиці вбивцями з Беркута було розстріляно активістів. Загиблих згодом назвали “Небесною сотнею”.

2014 – вторгненням російського спецназу на територію АРК, розпочалася російсько-українська війна.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні