Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПерерахунок пенсії: стало відомо, кому у березні додадуть до пенсійних виплат понад...

Перерахунок пенсії: стало відомо, кому у березні додадуть до пенсійних виплат понад 500 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 березня в Україні мають провести масштабну індексацію пенсій, внаслідок якої розрахунковий розмір виплат (без надбавок) збільшиться на 24%.

При цьому українці, які отримують пенсії, близькі до мінімальних виплат, можуть отримати збільшення у розмірі 500 гривень. Звичайно, говорити про те, що пенсії перерахують саме на 24% поки що зарано. У Мінсоцполітики мають повідомити точний розмір підвищення ближче до проведення індексації. Але те, що збільшення має бути найвищим за всі останні роки – це точно. Справа в тому, що у формулі її розрахунку закладено індекс інфляції, а він через війну у нас до непристойності дуже зріс. Варто подивитися лише на ціни та їх зростання.

Як відбуватиметься індексація:

  • підвищуватимуть ті пенсії, які розраховані за загальним законом. Наприклад, чиновники на пенсії надбавки не отримають. При цьому військовим пенсіонерам виплати проіндексують за іншими правилами.
  • підвищуватимуть не повний розмір пенсії. Якщо у вас є надбавка за стаж, або за вік, при підвищенні виплати її не враховуватимуть. Тобто підвищать голу пенсію.

Та й найголовніша проблема – це бюджет Пенсійного фонду. І хоч і представники Мінсоцполітики, і навіть президент Володимир Зеленський заявляли, що індексація відбудеться, через повномасштабну війну є значні бюджетні ризики.

Джерело: обозреватель

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні