П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія5 лютого - Агафій день: чому не можна дивитися на зірки і...

5 лютого – Агафій день: чому не можна дивитися на зірки і що обов’язково потрібно зробити

Этот материал также доступен на русском языке
5 лютого православна церква вшановує пам'ять священномученика Климента, єпископа Анкірського, і мученика Агафангела.

За доброчесне життя Климент був поставлений в чин читця, а пізніше на диякона, в 18 років отримав сан пресвітера, а в 20 років висвячений на єпископа Анкірського.

У період гонінь на християн на Климента було донесено. Через час Климента відправили до Нікомідії до римського імператора Максиміана. На шляху до святого приєднався його учень Агафангел. Після смерті Максиміана Агафангела усікли мечем. Святого Климента християни звільнили і відвезли до печерного храму, де після літургії він розповів віруючим, що найближчим часом переслідування християн припиняться, а його скоро не стане. Мученик справді незабаром був убитий.

Народні прикмети 5 лютого

У народному календарі цей день називають Агафій-напівлібник. Цього дня поспостерігали за птахами і вирушали до комор, щоб подивитися, скільки до весни залишилося хліба. Кладові упорядковували. Спустілі засіки вичищали і вимітали. У цей день люди особливо уважно стежили за птахами. Якщо кури чи гуси купалися у снігу, це означало наближення хуртовини.

Наші пращури вірили, що людина, народжена 5 лютого, багато працюватиме в житті. Проживе  довго і щасливо, але буде схильною до хвороб.

Що не можна робити 5 лютого

Згідно з народними повір’ями, цієї дати не можна дивитися на падаючі зірки. Наші пращури вірили, що людина, яка порушить заборону, спричинить на себе або своїх родичів швидку смерть. Скупитися теж не рекомендується, інакше ви скоро самі потребуватимете тих речей, яких пошкодували для інших.

А ось лінощі 5 лютого призведуть до нещасть і краху у всіх значущих для вас сферах життя.

Прикмети на погоду 5 лютого

  • Сонце та мороз у цей день – серпень буде спекотним;
  • Чути крик синиць – незабаром похолодає;
  • Ясний та сонячний день – весна настане рано.

Хто відзначає іменини 5 лютого

Свої іменини святкують Володимир, Геннадій, Катерина, Іван, Йосип, Макар та Федір.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні