П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 24 січня – День зовнішньої розвідки України та...

Цей день в історії: 24 січня – День зовнішньої розвідки України та Міжнародний день ескімо

Этот материал также доступен на русском языке
24 січня – 24-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 341 день.

24 січня в Україні святкують День зовнішньої розвідки. Дату обрали не випадково, адже саме 24 січня 1919 року було створено перший підрозділ розвідки в УНР. 2018 року президент України офіційно затвердив це свято. Цього дня відзначають значний внесок офіцерів, які допомагають зберегти суверенітет та незалежність нашої держави. Ще з минулого сторіччя зовнішня розвідка захищає громадян України від впливу недоброзичливих сторін.

Також 24 січня святкують Міжнародний день освіти. Це досить молоде свято, яке було проголошено у грудні 2018 року під час міжнародної конференції, присвяченої проблемам сучасної освіти у Брюсселі. Вперше у світі його відсвяткували у 2019 році. Ініціаторами запровадження свята стали представники африканської країни Нігерії. На їхню думку, щороку 24 січня мають відбуватися заходи щодо певної теми, пов’язаної із проблемами сучасної освіти. До цього часу було розглянуто вже два з них: “Освіта для миру та розвитку” та “Освіта на користь людей, планети, процвітання та світу”. Цікавий факт: Україна посідає 9-те місце за рівнем грамотності у світі.

А ще 24 січня святкують Міжнародний день ескімо (International Eskimo Pie Day). Напевно, мало знайдеться таких людей на Землі, які не знали б, як виглядає це популярне морозиво. Чому вибрали саме цю дату? 24 січня 1922 року кухар, кондитер та власник власного магазину солодощів у США, Крістіан Нельсон, отримав офіційний патент на новий вид холодного десерту. Своє ж перше морозиво на дерев’яній паличці та шоколадній глазурі кондитер запропонував ще у 1919 році та назвавши свій твір “Пиріжок ескімосу” (Eskimo Pie). Ця назва настільки вкоренилася, що стала популярною на весь світ.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 24 січня вшановує пам’ять двох святих Феодосіїв – Антіохійського та Великого. Ще день у народі називають “Весняком” або “Федосеєвим теплом” – по дню прогнозували, якою буде погода навесні.

Що не можна робити 24 січня?

Не можна стригти волосся – можете викликати лихо. Не позичайте гроші.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні