Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі в Україні на четвер, 5 січня: продовження сонячного шторму

Магнітні бурі в Україні на четвер, 5 січня: продовження сонячного шторму

Этот материал также доступен на русском языке
У ці дні Земля наблизилася ближче до Сонця в 2023 році, і до планети летить хмара плазми, яку Сонце випустило у бік Землі.

4 січня Земля підійшла на мінімальну відстань до Сонця цього року під час явища, що називається перигелій. Ця відстань змінюється з року в рік, у 2023 році вона склала 147 мільйонів кілометрів. Саме цей момент зближення став ще яскравішим: 4-5 січня в атмосферу нашої планети врізається корональний викид маси (СМЕ), який відокремився від нашої зірки.

Це зіткнення викликає слабку магнітну бурю Землі. Вона може ненадовго вивести з ладу енергосистеми, викликати перебої в радіозв’язку і викликати Північні сяйва набагато далі на південь, ніж зазвичай.

Разом з тим очікується, що саме ця магнітна буря не викличе жодних довгострокових наслідків.

Магнітна буря у четвер, 5 січня, відноситься до рівня G1.

Магнітна буря такої сили може бути причиною незначних збоїв у роботі енергосистем, а також вплинути на маршрути міграцій птахів та тварин. Також магнітна буря може вплинути на здоров’я метеозалежних і літніх людей, тому в цей день їм потрібно бути обережними.

Упродовж останніх 24 годин сонячна активність була на низькому рівні. За останню добу на Сонці сталися три спалахи класу С, максимальним з яких був спалах класу С3,5. Такі спалахи мало впливають на Землю.

Очікується, що у четвер геомагнітне поле буде від спокійного до слабкого штормового рівня. Сонячна активність, ймовірно, буде низькою із ймовірністю спалахів М-класу та невеликою ймовірністю спалаху Х-класу.

Сонячна активність на 5 січня:

Імовірність малого геомагнітного шторму – 25%
Ймовірність великого геомагнітного шторму – 5%
Імовірність спалаху на Сонці М-класу – 35%
Імовірність спалаху на Сонці Х-класу – 10%
Кількість сонячних плям – 20.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні