Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні та світі 2...

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні та світі 2 січня

Этот материал также доступен на русском языке
2 січня – 2-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 363 дні.

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день інтроверта, День мотивації та натхнення, День наукової фантастики, День швейцарського сиру.

2 січня святкується День наукової фантастики. Якщо ви можете назвати себе шанувальником наукової фантастики, варто запам’ятати цю дату. Незважаючи на те, що свято не є офіційним, проте його підтримує чимало відомих світових організацій. Наприклад, американська кінокомпанія Hallmark Channel та міжнародне видавництво Scholastic Corporation, що випускає комікси. Свято заснували в США і звідти він поширився на інші країни.

Також 2 січня святкують Всесвітній день інтроверта. Святкування запровадили у 2011 році, щоб поширити інформацію про те, що спосіб життя інтровертів є нормальним. Інтроверти часто поринають у свої почуття і не бажають ділитися ними з людьми навколо. Проте такі дії є приводом для знущання. Інтроверти продуктивно працюють віч-на-віч, хоча можуть перебувати і в колективі. Їм легше висловлювати думки не усно, але в папері. Тому їх повідомлення завжди прості та лаконічні.

Також сьогодні відзначається смачне свято – День швейцарського сиру. Цей усіма улюблений з насиченим ароматом та дірявий сир підкорив серця багатьох людей у всьому світі. Швейцарський сир – це жовтий сир середньої твердості, що походить з Емменталю у Швейцарії. А ви знали, що не всі швейцарські сири мають дірки? Оскільки отвори в швейцарському сирі називаються «очима», ті, хто не має отворів, називаються «сліпими швейцарськими сирами».

Що сталося в Україні та світі 2 січня?

  • 1788 – Джорджія стає 4-м штатом США;
  • 1835 рік – у Габрові відкривається перша в Болгарії світська школа;
  • 1839 – Луї Дагером зроблено перше фотозйомка Місяця;
  • 1843 рік – у Дрездені відбувається перша постановка опери Ріхарда Вагнера “Летючий голландець”;
  • 1870 рік – починається спорудження Бруклінського мосту;
  • 1874 – іспанські кортеси змусили президента Костелара піти у відставку;
  • 1882 – американський промисловець Джон Девісон Рокфеллер створює трест “Стандарт ойл”;
  • 1936 – вченими Володимиром Зворікіним та Джорджем Мортоном продемонстровано електронну трубку, чутливу до ультрафіолетових та інфрачервоних променів. Досягнення вважають одним із найважливіших кроків у розвитку телебачення;
  • 1944 рік – вперше гелікоптери застосували в бою;
  • 1992 рік – Еквадор, Ефіопія, Лаос, Панама, Греція визнають незалежність України.

Нове на сайті