Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВідключення світла в Україні: де знайти свій графік – інформація по регіонах

Відключення світла в Україні: де знайти свій графік – інформація по регіонах

Этот материал также доступен на русском языке
По всій Україні відключають світло, але якщо знати графіки, можна спланувати свій день. Зробити це можна в кілька клацань, зайшовши на сайт компанії, яка обслуговує вашу область. Слід зауважити, що за аварійних відключень графіки не працюють.

Розповідаємо де знайти свій графік відключень електроенергії, якими вони бувають і як користуватися.

На якому сайті переглянути графік

Перейшовши на сайт, потрібно натиснути пункт “Графік відключень” (можливо “Планові та аварійні відключення”) та вибрати ваше місто. Після цього необхідно вказати вулицю, бульвар чи проспект на адресу проживання. Так, з’явиться графік вимкнення світла.

Графіки відключення – якими вони бувають

Графіки бувають різними. У деяких графіках години позначений трьома кольорами – зеленим, помаранчевим та білим. Вони означають:

  • зелений – світло буде;
  • помаранчевий – світла не буде;
  • білий – можливе відключення світла за потреби.

У Києві, Одесі діють стабілізаційні відключення згідно з оновленими графіками. Вони складаються з 3 кольорів:

  • біле – світло є (гарантують наявність світла);
  • сірий – світла немає (відключення відбуватиметься гарантовано для того, щоб збалансувати енергосистему);
  • світло-сірий – можливі відключення (відключення може застосовуватися, якщо дисбаланс в енергосистемі збільшуватиметься).

Планові або стабілізаційні відключення – це прогнозовані відключення світла, що відбуваються за заздалегідь складеними графіками. Саме їх можна переглянути на сайті оператора системи розподілу. Зазвичай споживачів у певних населених пунктах поділяють на групи та кожній групі відключають електрику на строк до 4 годин.

Аварійні відключення – перелік ліній електропередач, які підпадають під негайне відключення при отриманні відповідного розпорядження оператора. У разі їх застосування стабілізаційні графіки перестають діяти. Аварійні відключення не прогнозовані, вони можуть бути:

  • екстренними – відбуваються у разі пошкодження електромереж або інших об’єктів енергоінфраструктури. Коли з’явиться світло, невідомо
  • локальними – оператор може надавати споживачам орієнтовний час відновлення електропостачання. Зазвичай це час, необхідний виконання ремонтних робіт.

Джерело: Обозреватель

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні