Індекс олів’є цього року добряче змінився, продукти, що використовуються при його приготуванні, подорожчали майже на 40%.
Про це у коментарі “Апострофу” сказав член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.
Проблема не лише у тому, що піднімається вартість, а й у тому, що падає дохід українців. Тож і новорічний стіл буде недешевим.
“За нашими підрахунками цього року один кілограм “Олів’є” коштуватиме українцям близько 340 гривень. Рік тому ця ціна становила десь 250 гривень. Тобто подорожчання близько 40%. Це відповідає загальному зростанню цін на продукти харчування, яке ми спостерігаємо останнім часом. І якщо подивитися офіційні дані Держстату, то там видно, що зростання цін на продукти харчування порівняно з 2021 роком – близько 37%, що стосується як вітчизняних продуктів харчування, так і імпорту, адже все безпосередньо залежить від курсу долара та цін на енергоносії”, – каже Пензін.
Проте, на його переконання, проблема не так у тому, що дорожчають продукти, а в тому, що доходи українців знижуються. І після нового року зниження цін на товари теж не варто очікувати.
“Реальні доходи населення впали на чверть. І людям тепер важче забезпечувати себе продуктами харчування. Але в країні війна, і інакше бути не може. Крім того, в бюджеті наступного року влада передбачила, що ціни зростуть ще на 28%. Тобто ціни зростатимуть і далі”, – каже експерт.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки коштував салат “Олів’є” в 2021 року.