П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниІндекс "олів'є": скільки грошей доведеться витратити на приготування салату?

Індекс “олів’є”: скільки грошей доведеться витратити на приготування салату?

Этот материал также доступен на русском языке
"Олів'є" - популярний салат, без якого складно уявити новорічне застілля. За рік індекс вартості цього салату зріс на 21%.

Про це повідомляє Інформатор, який проаналізував зростання цін на продукти, з яких складається культова страва у столичних супермаркетах, і підрахував, скільки в середньому обійдеться українцям приготування “олів’є” вдома.

Які продукти подорожчали найбільше?

Цього року зросли майже всі основні інгредієнти, що входять до складу “олів’є”. Тільки картопля не подорожчала. Порівняно з минулим роком вона навіть подешевшала на 15% і коштує в середньому 7 грн за кілограм.

Найбільше зросли ціни на цибулю і яйця. Ціна на цибулю підскочила майже вдвічі, а яйця подорожчали більш ніж на 50%. Баночка з консервованим горохом цього року обійдеться в 25-50 гривень. Найдорожчим інгредієнтом є ковбаса. Ціновий діапазон широкий – від 120 до 290 гривень за кілограм.

Що стосується ціни на майонез, то він подорожчав у середньому на 20%. Пачка соусу жирністю 67% і вагою 300 грамів коштує близько 29,9 грн, а торік ціна становила 24,9 грн.

Огірки в салат можна додавати свіжі або солоні. Кілограм свіжих зеленців коштує в середньому близько 49,9 гривень. Мариновані огірки – 40-70 гривень за кілограм.

Іноді ковбасу в салаті замінюють вареною куркою. Варто відзначити, що ціна за кілограм туші зросла на чверть. А філе за рік подорожчало більш ніж на 20%.

Скільки вам доведеться витратити на приготування “олів’є” для сім’ї?

Для того щоб визначити вартість, за основу був узятий класичний рецепт салату.

 

Для його приготування потрібна картопля, морква, яйця, свіжі або мариновані огірки, консервований горох, варена ковбаса, цибуля, зелень і майонез.

У підсумку з’ясувалося, що приготування 3 кг “олів’є” на сім’ю обійдеться українцям в 209,9 грн, тоді як 2020 року цю кількість продукту можна було приготувати за 173,5 грн.

 

Отже, 1 кілограм “олів’є” цього року коштуватиме майже 70 гривень.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні