Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія13 листопада – Никодимів день: прикмети та повір'я

13 листопада – Никодимів день: прикмети та повір’я

Этот материал также доступен на русском языке
Православна церква 13 листопада вшановує пам'ять преподобних Никодима і Спиридона, просфорників Печерських. Цього дня моляться святому Никодиму, котрий вважався захисником будинку від пожеж. Також 13 листопада відзначають своє свято рибалки та мисливці. Інші назви свята: «Никодим», «Спиридон», «Спиридон та Никодим Печерські», «Юрова», «Осінні проводи».

Преподобні Спиридон та Никодим жили у XII столітті, були просвірниками у Києво-Печерській лаврі. Обидва походили із простого народу, були неписьменними. Спиридон прийшов у святу обитель у молодості, за благочестиве життя і багато трудів став пресвітером. Никодим був його співробітником, святі пробули разом близько 30 років. Мощі святих спочивають в Антонієвій печері. На честь пам’яті Спиридона та Никодима сьогодні відзначається народне свято 13 листопада – Никодимів день.

Що можна робити 13 листопада

Цього дня слов’яни проводили курей у зимові закутки, утеплювали курники та готували різні страви з курки. 13 листопада мисливці йшли до лісу за здобиччю, а рибалки вирушали ловити  рибу. Існувало повір’я, що перший улов треба продати, а на виручені гроші купити свічку та поставити у храмі. Тоді весь сезон буде вдалим, і сім’я не залишиться без їжі.

Що заборонено робити 13 листопада

  • Намагайтеся ні з ким не сваритися і не входити в конфлікти, адже цього дня вашому ворогові найлегше вам наврочити.
  • Не варто спілкуватися з незнайомцями – 13 листопада дуже легко пристріт завдати.

Погодні прикмети на день Никодима

  • Якщо снігурі почали співати – треба чекати на морози, а якщо горобці цвірінькають – буде ще тепло.
  • Йде дрібний дощ – до довгої негоди.
  • Якщо 13 листопада погода ясна та сонячна – незабаром слід чекати похолодання та сильного вітру.

Хто святкує іменини 13 листопада?

Свої іменини 13 листопада відзначають чоловіки з іменами Олександр, Олексій, Анатолій, Артемій, Василь, Всеволод, Герман, Іван, Інокентій, Кузьма, Леонід, Микола, Петро, ​​Роман, Сергій, Степан, Трохим, Федір, Яків. Жінки сьогодні іменини не святкують.

Нове на сайті