Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ Україні спростили облік робочих місць для інвалідів

В Україні спростили облік робочих місць для інвалідів

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада змінила правила розрахунку місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Це передбачено законопроєктом № 7433 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю», прийнятим 18 жовтня 2022 р.

Якщо раніше підприємства самостійно обчислювали кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до встановлених законодавством нормативів, то відтепер цей обов’язок переклали на територіальні відділення Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю.

Такі відділення отримуватимуть необхідні для обчислення дані з Держреєстру від Пенсійного фонду щороку до 20 лютого. При розрахунках кількість робочих місць для працевлаштування людей з інвалідністю округлюватимуть до цілого значення.

До 1 квітня відповідні обчислення мають надіслати підприємствам, установам, організаціям, у тому числі підприємствам, організаціям громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичним особам, які використовують найману працю, через їхні електронні кабінети на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Окрім цього, за запитом Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю надаватимуться інформація про відомості, що містять ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Отримання такої інформації стане підставою для проведення перевірок відповідних роботодавців.

Нагадаємо, оформити інвалідність з-за кордону можна дистанційно.

Ми також розповідали, чи можна інвалідові втратити пенсію, якщо не пройти повторного огляду медкомісії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні