П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 9 листопада - День української писемності та мови

Цей день в історії: 9 листопада – День української писемності та мови

Этот материал также доступен на русском языке
9 листопада – 313-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 52 дні. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день проти фашизму та антисемітизму, Міжнародний день книги Світових рекордів Гіннесса. В Україні – День української писемності та мови, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

День української писемності та мови

Це свято було створено Указом Президента у 1997 році. Дата приходиться на важливе православне свято – день пам’яті Нестора Літописця. Саме він був послідовником творців писемності слов’ян Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що письмова українська мова починається саме з його праць. Нестор Літописець є автором неоціненного скарбу нашої культури – “Повісті минулих літ”.

Термін “українська мова” почали вживати з XVI століття, щоб позначити мову українців, які мешкали на цих землях під час панування Речі Посполитої. Вона належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. У світі налічується понад 45 мільйонів людей, які розмовляють українською мовою. Більшість їх проживає в Україні.

Цікавий факт – українська мова входить до третього десятка найпоширеніших у світі.

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

Раніше цей день святкували 23 березня (за Указом Президента з 2000 року), але 2013 року свято перенесли на 9 листопада. У цю важливу дату відзначається вагомий внесок працівників творчих професій у відродження нашої культури, мови, провадження культурно-просвітницької діяльності. Завдяки справжнім майстрам вдалося зберегти українську самобутність, незважаючи на постійний тиск з боку агресорів.

Міжнародний день проти фашизму та антисемітизму

Його заснували як день пам’яті, коли Третій рейх провів першу наймасштабнішу акцію фізичного насильства щодо євреїв. Запроваджено з ініціативи Міжнародної мережі проти расизму UNITED, до якої входить понад 500 організацій із 49 країн світу.

Саме 9 листопада 1938 р у нацистській Німеччині розпочалися масові погроми, спрямовані проти євреїв. Будинки, магазини, цілі села та міста були розгромлені штурмовими загонами. Вулиці вкрилися уламками скла з розбитих вікон, за що ця ніч отримала назву Кришталева (Kristallnacht). Було вбито понад 90 євреїв, а близько 30 тисяч чоловіків було вивезено до концентраційних таборів. Там їх катували протягом кількох місяців. Понад тисячу полонених померли.

“Кришталева ніч” вважається символічним початком знищення нацистами євреїв. Вона призвела до вбивства мільйонів людей, серед них і ті, кого вважали “ворогами німецької держави”.

Що сталося в Україні та світі 9 листопада

  • 1882 рік – український театр Марка Кропивницького дебютує у Єлисаветграді (нині Кропивницький) із п’єсою “Наталка-Полтавка”;
  • 1907 – король Великобританії Едуард VII отримує в подарунок найбільший у світі діамант;
  • 1918 – проголошення Австрійської імперії;
  • 1918 – у Львові створено виконавчий орган ЗУНР;
  • 1938 рік – у Хусті створено напіввоєнну організацію “Карпатська Січ”, яка мала обороняти Карпатську Україну;
  • 1961 рік – місто Сталіно перейменовано на Донецьк;
  • 1962 рік – місто Станіславськ отримало нову назву Івано-Франківськ;
  • 1967 – у США вийшов перший тираж відомого музичного журналу Rolling Stone;
  • 1989 рік – початок руйнування Берлінського муру;
  • 1994 – у Шрі-Ланці жінка вперше стає президентом, це була Чандріка Кумаратунга;
  • 1995 рік – Україна вступає до Ради Європи;
  • 1997 рік – в Україні вперше святкують День української писемності та мови;

Джерело: ТСН

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні