П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи можливо виправити плоскостопість у дорослих?

Чи можливо виправити плоскостопість у дорослих?

Этот материал также доступен на русском языке
Плоскостопість у дорослих може бути як уродженою, так і набутою. Чи можливо ії виправити?

Еволюцією стопа людини не була призначена для того, щоб постійно ходити по твердій плоскій поверхні, як, наприклад, ламінат або асфальт, і наші стопи намагаються адаптуватися до плоскої поверхні. Крім того, люди стали менш рухливими, що також погано впливає на здоров’я стоп.

Щоб позбутися плоскостопості, рекомендується використовувати комплексно:

  • ортопедичні устілки,
  • мануальну терапію
  • та лікувальну фізкультуру.

Корисно ходити на п’ятах, зовнішньому боці стоп, навшпиньки, збирати камінці, олівці або фломастери з підлоги пальцями ніг, прокочувати твердий м’ячик стопами.

Крім того, потрібно намагатися рідше носити взуття на високих підборах або взагалі без підборів.

Рекомендується, щоб п’ята у взутті була вищою за носки на три-чотири сантиметри.

Вправи при плоскостопості

1. Натисніть на м’ячик і повільно перекочуйте його під стопою. Робіть кожною ногою не менше хвилини.

2. Візьміть згорнуті у клубок шкарпетки. Сядьте на стілець, покладіть їх під середину стопи. Розслабте ногу і опустіть її зверху на клубок. Торкніться пальцями підлоги, начебто обіймаєте м’яч стопою. Пальці при цьому не згинайте. Зберігаючи напруження м’язів стопи, підніміть її, а потім знову опустіть на м’ячик. Виконуйте вправи по 10 разів у три етапи.

3. Сядьте на стілець, поставте п’яту на щось ковзне, наприклад, на носок. Сильно натисніть пальцями на підлогу, не згинаючи їх. Розслабте пальці, витягнувши їх. Рух нагадує повзання гусениці: нога збирається, а потім розслаблюється, просуваючись уперед. Виконайте по 10 разів для кожної ноги у три етапи.

4. Сядьте на стілець, поставте пальці на маленьку дошку або тонку книгу. Натисніть пальцями на дошку, не згинаючи і не повертаючи їх. Завдяки цьому руху арка стопи збільшиться. Поверніть стопу у вихідне положення і повторіть. Виконайте по 10 разів для кожної ноги у три етапи.

Нове на сайті