Субота, 27 Квітня, 2024

Чим корисний рис?

Этот материал также доступен на русском языке
Східна медицина приділяє велику увагу стравам із рису. Вважається, що рис - найуніверсальніша з усіх круп.

Рис ділиться за рівнем переробки: із зовнішньою оболонкою, бурий або коричневий, шліфований, полірований, подрібнений, а також на висівки та борошно.

Рис містить не так багато білка, але це білок вищої якості. У цьому злаку дуже багато крохмалю, амінокислот та вітамінів, але вони містяться лише у оболонці зерна. Отже, купуючи в магазині очищений, а тим більше шліфований рис, ми позбавляємо себе найкорисніших елементів. Тому для оздоровчих цілей краще застосовувати лише цілісний, або бурий, рис.

Якщо у вас немає бурого рису, ви можете зварити рисову кашу зі звичайного, додавши добре підсушені і перемелені в кавомолці пшеничні висівки. На 1 склянку рису йде 1/3 склянки висівок. Така добавка збагатить рис мікроелементами та вітамінами.

При яких недугах допомагає рис

У процесі варіння рису утворюється білково-крохмальний слиз, який дуже слабко подразнює кишечник і дуже швидко з нього виводиться. Тому рисові каші та рисовий відвар корисні для шлунку: рис зварений з молоком, очищає кишечник, допомагає при виразці, спайкових процесах.

Рисовий відвар, змішаний з бобовим або соєвим відваром, використовують при бронхіті та бронхіальній астмі.

Рисовий відвар з м’ятою та цибулею використовують як потогінний, антитоксичний та жарознижувальний засіб при ангіні, грипі та пневмонії.

Рис заспокійливо діє на мозок та нервову систему, а також корисний при хворобах нирок та сечового міхура.

При забитих місцях або вивихах на хворі місця накладають компреси із завареного рисового борошна з оцтом.

ПРОТИПОКАЗАНИЙ РИС при запорах, ожирінні, кольках.

Як вживати

При відкладенні солей, остеохондрозі, ревматизмі та артриті використовують рисовий квас. На 1 літр холодної відстояної води взяти 4 столові ложки рису, 3 столові ложки цукру і 5 штук родзинок, краще темних. Настоювати 4 дні. Процідити і вживати по половині склянки натще, вдень і на ніч. Зберігати у холодильнику. Курс – 2-3 місяці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні