П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниМешканці звільнених територій отримають одразу п’ять пенсій

Мешканці звільнених територій отримають одразу п’ять пенсій

Этот материал также доступен на русском языке
Як пояснила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, пенсії продовжували нараховувати весь період окупації, проте пенсіонери не завжди мали змогу їх зняти.

Мешканці  від російських військ територій Харківщини зможуть отримати свої пенсії за весь період окупації, тобто за попередні п’ять місяців.

На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення, повідомляє social.com.

«Дуже важливо, що разом з нашими військами, з нашим прапором на деокуповану територію заходить і звичайне нормальне життя. Як приклад – у Балаклії, у Граковому вже почалася видача пенсій одразу за п’ять місяців, за той час, коли ми просто не могли здійснити виплати через окупацію. І всі українські пенсіонери на звільненій території отримають виплати. Україна завжди виконує свої соціальні зобов’язання перед людьми», – зазначив він.

Як пояснила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв’ю «Українському радіо», пенсії продовжували нараховувати весь період окупації, проте пенсіонери, яким нараховували виплати на картки, не завжди мали змогу їх зняти. У зв’язку ж з неможливістю доставити пенсійні виплати через Укрпошту, їх нараховували на спеціально відкриті рахунки в «Ощадбанку», де вони зберігаються й досі. Таким чином, зараз люди можуть отримати повністю всі суми за весь період.

«Хто не скористався цими коштами та отримував їх через банк – ці гроші є на рахунку в банку. У будь-який момент, у будь-якому банківському відділенні чи банкоматі люди можуть зняти свої гроші. Якщо людина гроші отримувала через Укрпошту, а Укрпошта не могла доставити, ми відкривали такий прерахунок у «Ощадбанку». Людині потрібно звернутися у відділення «Ощадбанку» з паспортом для того, щоб дозавершити відкриття рахунку на своє ім’я і зразу звідти взяти гроші», – наголосила Жолнович.

За словами міністерки, наразі в людей на деокупованих територіях не завжди є можливість дістатися у відділення чи до банкоматів, тож банки закликають відновлювати свою роботу.

«Ми зараз активно пробуємо взаємодіяти з відповідними банками, щоб вони поновлювали роботу на тих територіях або розгортали якісь мобільні банкомати. Тобто будь-які інструменти, щоб люди могли фізично скористатися своїми коштами. Юридично вони – у них на рахунках», – зазначила очільниця Мінсоцполітики.

Нагадаємо, у звільнених регіонах Харківщини відновлює роботу Пенсійний фонд.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні