Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ МОЗ відповіли, за скільки хвилин має доїхати «швидка»

У МОЗ відповіли, за скільки хвилин має доїхати «швидка»

Этот материал также доступен на русском языке
Від "швидкості" швидкої допомоги часто залежить життя людини. За скільки хвилин, згідно з нормативами, вона має доїжджати до пацієнта?

Про це розповіли у Міністерстві охорони здоров’я України.

Так, швидка медична допомога має доїхати до пацієнта за 10-20 хвилин. Але за умови, що виклик критичний чи екстрений.

«На критичний виклик бригади мають доїхати за 10 хвилин, на екстрений – за 20. На неекстренні чи непрофільні виклики медики не виїжджають. У той же час, у разі неекстренних звернень до пацієнта можуть направити медиків, але лише за умови, що є вільні бригади і немає доступу до отримання первинної медичної допомоги у сімейного лікаря. Щодо непрофільного, то пацієнта можуть проконсультувати телефоном», – розповіли у відомстві.

Типи звернень по екстрену медичну допомогу:

– Критичні (10 хвилин): супроводжуються відсутністю або неефективним диханням, ознаками масивної кровотечі або крововтрати.

– Екстренні (20 хвилин): супроводжуються порушенням свідомості, ознаками кровотечі, ознаками гострого коронарного синдрому, ознаками гострого мозкового інсульту, розладами дихання.

Однак у відомстві попереджають, що через обставини, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення нормативу проїзду.

“В умовах воєнного стану у разі ведення активних бойових дій на території, з якої надійшов виклик, виїзд бригади буде відстрочений до припинення загрози”, – зазначають у відомстві.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як отримати безкоштовне напрявлення до лікаря під час воєнного стану.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні