П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія за вислугу років в Україні: хто має на неї право та...

Пенсія за вислугу років в Україні: хто має на неї право та скільки потрібно страхового стажу

Этот материал также доступен на русском языке
Право на пенсію за вислугу років відповідно до пунктів 21, 16 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення умови, якщо вони в день набрання чинності, тобто за станом на 11 жовтня 2017 року мають вислугу років, необхідну для призначення такої пенсії.

Перелік посад та установ, робота на яких зараховується до спеціального стажу для призначення пенсій за вислугу років зазначеної вище категорії працівників по 10 жовтня 2017 року включно, визначено Переліком закладів освіти, охорони здоров’я та соціального захисту та посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року №909.

Право на пенсію за вислугу років та наявність стажу

Таким чином, право на пенсію за вислугу років незалежно від віку мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення за наявності стажу роботи за фахом:

  • на 1 квітня 2015 року – не менше 25 років;
  • на 31 грудня 2015 року – 25 років 6 місяців;
  • на 11 жовтня 2017 року – 26 років 6 місяців.

До спеціального стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років, не належать періоди роботи на відповідних посадах після 11 жовтня 2017 року.

При визначенні права на зарахування до спеціального стажу певного періоду роботи перевіряється на відповідність зазначеному Переліку як сама посада, так і заклад, де працює особа.

У той же час допускається підсумовування стажу за періоди роботи в установах як освіти, так і охорони здоров’я та соціального захисту. Форма власності закладу та його відомча належність не мають значення щодо права на зарахування до стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років.

Спеціальний стаж роботи визначається лише за основним місцем роботи відповідно до записів у трудовій книжці. Час роботи за сумісництвом та час навчання за спеціальністю до такого стажу не зараховується.

Коли виплата пенсії за вислугу років припиняється?

Важливо пам’ятати, що пенсія за вислугу років призначається з дня звернення при звільненні з посади, яка дає право на таку пенсію. У разі працевлаштування за фахом виплата пенсії припиняється та поновлюється з наступного дня після звільнення.

Робота на посадах, які не дають права на пенсію за вислугу років, не позбавляє права отримання такого виду пенсії. Водночас варто звернути увагу на таке — якщо в період отримання пенсії за вислугу років особа досягає пенсійного віку, доцільно звернутися до органів Пенсійного фонду України за місцем проживання із заявою про перехід на пенсію за віком. У таких умовах після досягнення пенсійного віку, отримуючи пенсію за віком, можна працювати на посаді, яка дає право на пенсію за вислугу років. Сам факт досягнення пенсійного віку без призначення пенсії за віком такого права не надає.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українці з 16 років зможуть робити добровільні внески на пенсію за себе та родичів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні