Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні змінять правила розрахунку розміру пенсій: хтось отримуватиме більше, а хтось...

В Україні змінять правила розрахунку розміру пенсій: хтось отримуватиме більше, а хтось – менше

Этот материал также доступен на русском языке
Законопроєкт про можливість виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, запровадженого відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", підписаний президентом України.

Тепер тим, хто виходитиме на заслужений відпочинок, дозволять не враховувати розмір зарплати після 24 лютого. Це дозволить отримувати вищі виплати і не враховувати період, коли офіційна зарплата у левової частки працюючих різко скоротилася, пише Обозреватель.

Пенсії в Україні рахують за формулою: співвідношення власної зарплати до середньої помножити на стаж у роках, 1% та на середню зарплату в країні за три роки. Таким чином, чим нижча власна зарплата, то меншою буде пенсія.

Нові правила дають змогу розмір зарплати не враховувати при розрахунку пенсії, проте враховувати отриманий стаж. Така норма вигідна далеко не всім. Наприклад, українці, які захищають країну у складі ЗСУ, у період воєнного стану отримують підвищені зарплати. Тому їм облік доходу під час воєнного стану дозволить отримувати вищу пенсію у майбутньому.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як змінити спосіб виплати пенсії, якщо пенсіонер перебуває в окупації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні