Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯк рахується страховий стаж для пенсії і що потрібно знати?

Як рахується страховий стаж для пенсії і що потрібно знати?

Этот материал также доступен на русском языке
До Пенсійного фонду звернулася жінка із запитанням: «З якого року рахується страховий стаж, з 2000-го, коли було введено персоніфікацію? Чи буде враховано у страховий стаж період роботи з 1985 по 1999 рік?"

У Пенсійному фонді пояснили, що з 01.01.2004 набрав чинності Закон України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058), яким визначено поняття “страхового стажу”.

“Страховий стаж – це період (термін), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісячно сплачено страхові внески у сумі не менше мінімального страхового внеску (стаття 24 Закону № 1058)”, – йдеться у повідомленні.

При цьому страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону № 1058 за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку – на підставі документів та у порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цього Закону. Тобто трудовий стаж (період роботи до 1 січня 2004 року) при його документальному підтвердженні автоматично прирівнюється до страхового та зараховується при призначенні пенсії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи може пенсіонер отримувати українську пенсію, якщо він виїхав на постійне місце проживання за кордон.

Нове на сайті