Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїну охопив агресивний туман: чи варто боятися цього явища і чим воно...

Україну охопив агресивний туман: чи варто боятися цього явища і чим воно небезпечне для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Вже кілька днів поспіль багато регіонів України оповиті туманом незрозумілого для людей походження. Деякі українці скаржаться на першіння у горлі та утруднене дихання, в інших – сльозяться очі. Наскільки небезпечна імла і чи варто панікувати.

Ситуацію прояснили синоптики та екологи.

Так, за словами ректора Одеського державного екологічного університету Сергія Степаненка, це явище називається пиловою бурею.

“У нас зараз є північний повітряний потік, який несе повітря разом з піском з пустелі Середньої Азії. Вся Україна зараз покрита цією хмарою пилу. У нас буває винесення цього пилу або з африканських пустель, із Сахари або , як у цьому випадку, з азіатських. Влітку це буває досить часто. Може, не щороку, але за останні кілька років я пам’ятаю щонайменше три-чотири такі випадки”, – зазначив експерт.

Також Степаненко вважає, що у разі перевищеної концентрації пилу це може негативно позначитися на здоров’ї.

“По-перше, пил – це алерген, який може спровокувати алергічні реакції у багатьох людей. І по-друге, важливіше, що їдкі частинки пилу є канцерогенними речовинами, і це може стати спусковим гачком для багатьох людей щодо канцерогенних (ракових) – ред.) захворювань”, – сказав він.

Поки пилова буря не зникне, експерт порекомендував користуватися масками, щоб захистити органи дихання від попадання пилу.

За словами синоптика Наталії Діденко, це лише звичайне природне явище.

“Особливо важливий зараз напрям вітру, тому що імла з південного сходу охопила багато наших областей. Він залишається південно-східним, східним, тому і імла ще триватиме. Лякатися не варто, таке явище для України – не аномалія. Влітку особливо, коли сухо, сонячно та є певний вітер – таке буває”, – зазначила Діденко.

Наталія Діденко прогнозує, що імла (туман) протримається ще кілька днів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні