Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДля виходу на пенсію працювати зовсім не обов'язково: у Мінсоцполітики готують новий...

Для виходу на пенсію працювати зовсім не обов’язково: у Мінсоцполітики готують новий законопроєкт

Этот материал также доступен на русском языке
Для того, щоб вийти на пенсію, потрібно мати достатню кількість страхового стажу. Але в Міністерстві соціальної політики зараз працюють над тим, щоб навіть ті українці, які не змогли нагромадити стаж, мали змогу отримувати пенсію, коли досягнуть потрібного віку. До речі, подбати про майбутню пенсію зможуть як вони самі, так і їхні близькі.

Про нову ініціативу, яка невдовзі може стати законом, розповіла голова Мінсоцполітики Оксана Жолнович, пише biz.today.

Новий законопроект, який дозволить непрацюючим громадянам претендувати на пенсію, вже розроблено і навіть зареєстровано в парламенті, розповіла чиновниця. Якщо його ухвалять, то українцям відкриються нові можливості у пенсійному забезпеченні.

Наразі, щоб вийти на пенсію, потрібно мати необхідний мінімум страхового стажу. Цього року він становить 29 років, а наступного вже буде 30. І так з кожним роком цей необхідний мінімум збільшуватиметься на один рік, доки не досягне у 2028 році 35 років.

Часто буває так, що людині не вистачає всього рік-два до цього мінімуму, і вона раптово втрачає роботу. Як бути де заробити стаж? Новий законопроєкт орієнтований насамперед на таких людей.

“Ми вперше даємо можливість людям заплатити за себе страховий внесок. Раніше можна було купити страховий стаж заднім числом, але це було складно. Сьогодні ми спрощуємо цю систему та цифровізуємо її. Буде єдина заява про приєднання і її можна буде подати онлайн. Ця процедура буде розрахована на 32 категорії громадян”, – розповіла міністерка.

Тобто навіть залишившись без роботи, люди зможуть платити за себе страховий внесок до Пенсійного фонду, або за них це зможуть робити їхні родичі чи друзі. Важливий момент – знайти ці гроші на сплату внеску.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які пенсії передбачені сім’ям, які залишилися без годувальника.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні