Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаВ Україні змінюється принцип нарахування плати за воду: для кого платіжки злетять

В Україні змінюється принцип нарахування плати за воду: для кого платіжки злетять

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні змінився алгоритм нарахування плати за воду. Незважаючи на те, що тарифи на воду залишилися незмінними, мешканці багатоквартирного будинку можуть отримати величезні суми у платіжках.

Плата за воду для кожного абонента тепер залежить від загального об’єму води, використаної всім будинком, пояснює today.ua.

Такі зміни у прядку нарахування відбулися через новий закон “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”, яким передбачено інший порядок нарахування плати за воду.

Отже, крім показань лічильників, встановлених у квартирах мешканців будинку, також враховуватимуть показання загальнобудинкового лічильника води.

Якщо сума показань окремих лічильників не співпадатиме зі показаннями загальнобудинкового лічильника (зазвичай друга цифра буває більшою), то всім доведеться доплачувати за перевитрату води.

Можливі два варіанти розрахунку додаткової плати за воду

  • Перший варіант – це коли всі квартири в будинку обладнані лічильниками води. У цьому випадку перевитрата води, що дорівнює різниці між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумою показань квартирних лічильників, розділять на всіх абонентів у будинку пропорційно до їх витрат води. Відповідно, для кожної квартири плата за воду зросте на суму, яка вийде внаслідок цього розподілу зайвих витрат.
  • Другий варіант нічим не загрожує тим, хто має лічильники, проте може “вилитись у копійчину” тим, хто має лічильників. У цьому випадку із показань загальнобудинкового лічильника віднімають суму показань усіх квартирних лічильників. І залишок, що вийшов, ділять між квартирами, в яких немає лічильника, пропорційно кількості мешканців, які проживають у цих квартирах. В цьому випадку плата за воду може бути невеликою. Але якщо раптом у будинку прорве трубу і звідти витікає ціла річка, то тим, хто не має лічильників, доведеться сплатити всю цю воду.

Тобто тепер, згідно з новим алгоритмом розрахунку плати за воду, будинок має розплатитися за весь обсяг води, що пройшов через загальнобудинковий лічильник. І якщо у будинку порвало труби, то це проблема його мешканців.

Як запобігти зайвим витратам?

Тут порада очевидна. Потрібно зробити ревізію всієї будинкової мережі, включаючи і загальні труби, що проходять у підвалі, та у прилеглих підземних комунікаціях. Адже платити доведеться за всю воду, яка подавалася до будинку протягом розрахункового періоду.

Нагадаємо, українцям, яких було на початку війни звільнено від плати за комуналку, повернули всі комунальні платежі.

Раніше ми писали про те, що «Нафтогаз» нагадує, що тепер більшість споживачів є клієнтами газової компанії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні