Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи не підвищуватимуть, але штрафи за несплату комуналки зростатимуть

Тарифи не підвищуватимуть, але штрафи за несплату комуналки зростатимуть

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо законопроект про мораторій на підвищення вартості комунальних послуг під час війни затвердять у другому читанні, то тарифи на комуналку заморозять до закінчення воєнного стану та ще на півроку після його скасування.

Однак пеню за за несплату комуналки можуть нарахувати і після війни борги стягнуть разом зі штрафами.

Такі положення містить законопроект №7427 щодо запровадження мораторію на підвищення тарифів на комуналку. Він уже схвалений депутатами в першому читанні, і, найімовірніше, буде ухвалено і другим.

Для того, щоб покрити різницю між тарифами за комуналку, за якими, як і раніше, платитиме населення, і реальною вартістю енергоресурсів, потрібно буде десь знайти 180 мільярдів гривень. Втім, звідки така точність, абсолютно незрозуміло, бо втрати комунального сектору безпосередньо залежатимуть від того, скільки триватиме війна. Чи ТАМ уже щось знають, чого ще не знають усі інші? У будь-якому разі таку суму розраховують отримати від міжнародних партнерів, пише biz.today.ua.

Щодо споживачів, яким цей закон покликаний полегшити існування, то не все буде так безхмарно, як багато хто розраховує. Звичайно, цей закон виконає своє головне призначення – дозволить українцям, які в основному зубожили під час війни, платити за комуналку помірні гроші. Проте бажано платити вчасно та не накопичувати боргів, бо пеню за несплату все одно нарахують.

Більше того, після скасування військового стану доведеться терміново гасити борги, що накопичилися. А якщо хтось думає, що після війни Україна одразу набуде епохи благоденства, і у всіх непомірно зростуть зарплати, то це навряд чи. Відразу багатшими ми не станемо. А ось розрахуватися за комуналку доведеться, і не лише за нарахованою вартістю, а й за накопиченими штрафами.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні