П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 23 червня – День державної служби України

Цей день в історії: 23 червня – День державної служби України

Этот материал также доступен на русском языке
23 червня – 174-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 191 день. У цей день у світі відзначаються День без образ, Міжнародний день жінок-інженерів, День народження машинки, Міжнародний Олімпійський день, Міжнародний день вдів, День державної служби Організації Об'єднаних Націй.

Міжнародний день вдів

Вперше Міжнародний день вдів у світі відзначили у 2011 році. За даними ООН, на сьогоднішній день у світі налічується близько 250 млн. вдів, з них 115 млн. живуть у бідності. Дуже багато вдів проживає у країнах, де продовжуються збройні конфлікти. Втративши чоловіка, вони змушені виховувати дітей поодинці. Є держави, де вдови немає доступу до спадщини, позбавлені права зайнятість, що неспроможні вважатися повноцінними членами суспільства.

Генсек ООН Пан Гі Мун закликав уряди держав приділяти особливу увагу вдовам та їхнім дітям. Мета дня – підвищення поінформованості суспільства про становище вдів та їхніх дітей.

Для України через війну Міжнародний день вдів теж є надзвичайно актуальним, адже багато українок втрачають своїх чоловіків, годувальників, батьків своїх дітей.

День державної служби ООН та День державної служби України

День державної служби ООН проголошено на 57-ій сесії на честь внеску державної служби у процес розвитку. Його мета підвищити значення державної служби у житті суспільства, а також орієнтувати життєві інтереси молоді у напрямку прийняття рішень щодо кар’єри державного службовця.

Цього ж дня відзначається День Державної служби в Україні, встановлений Указом Президента від 4 квітня 2003 року.

Міжнародний Олімпійський день

У червні 1894 року у Парижі відбувся міжнародний конгрес із проблем фізичного виховання, у якому брали участь представники 12 країн. 23 червня повідомляв ентузіаст відродження олімпійського руху барон П’єр де Кубертен. У своїй доповіді він представив власні розробки організаційних засад олімпійських ігор.

Саме тоді було створено Міжнародний олімпійський комітет. Посаду генерального секретаря МОК обійняв П’єр де Кубертен. Конгрес ухвалив рішення про проведення Ігор I Олімпіади у 1896 році у Греції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні