Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНа півдні Одещини розпочинають боротьбу з російським телебаченням

На півдні Одещини розпочинають боротьбу з російським телебаченням

Этот материал также доступен на русском языке
На Одещині перестануть транслювати російську пропаганду супутником.

На півдні Одеської області багато мешканців досі дивляться російську пропаганду через супутникові канали та неадекватно оцінюють загарбницьку війну в Україні. Найближчим часом три російські канали “Росія-24”, “РТР-Планета” та “ТВ-Центр” будуть заблоковані у сітках супутникового мовлення завдяки 6-му пакету санкцій ЄС проти Росії.

“Блокування цих трьох російських каналів у ЄС – важливе досягнення інформаційно-дипломатичного фронту… Російська пропаганда – вбиває ментально, їй не місце у цивілізованих країнах. Тому її заборона в ЄС – великий крок у боротьбі з ворогом”, – привітав це рішення міністр культури Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, що 30 травня в Європейському Союзі погодили новий шостий пакет санкцій проти Росії як відповідний захід за війну в Україні. У березні в ЄС заборонили телеканали Russia Today та Sputnik.

За дорученням начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка про проведення роботи із заборони трансляції російських телеканалів на території Болградського району, голова Болградського РВА Геннадій Бамбура спільно з головою Болградської районної ради Михайлом Садаклієвим провели робочу нараду з головами ВТГ, провайдерами кабельного телебачення об’єктів торгівлі електронною технікою та представником структурного підрозділу Одеського радіотелевізійного передавального центру “Радіорелейна станція м. Болград”.

Відомо, що місцеве кабельне телебачення та Болградська філія Одеського обласного радіотелевізійного передавального центру не транслюють російські канали. Але на території Болградського району місцеві жителі підключилися до французького супутника Hotbird, який транслює понад десять супутникових російських каналів. Супутникові антени, налаштовані на цей супутник, встановлені приблизно у 15 тисяч приватних будинках та квартирах району.

У той же час, на території Болграда та частини населених пунктів району у відкритому доступі, у цифровому форматі Т2 транслюються молдавські канали та деякі російські канали. Їх можна ловити на ту саму дециметрову антену. Трансляція ведеться із Кагулу республіка Молдова.

Також російські канали та інший контент можна переглянути на смарт-ТВ, попередньо налаштувавши відповідне програмне забезпечення. На території району (за інформацією територіальних громад) налічується 11 об’єктів торгівлі електронною технікою, супутниковими антенами, телеприймачами (Болград – 4, Тарутіно – 4, Арциз – 3), де можна настроїти транслювання російських телеканалів.

У ході наради ухвалено такі рішення.

  • По-перше, главам територіальних громад було доручено провести роз’яснювальну з мешканцями громад необхідність переходу до офіційного оператора супутникового телебачення ВІАСАТ, який не транслює російські канали. Жителі району можуть замінити тюнер, який вже налаштований на потрібні телеканали. Зміна кількості каналів відбувається автоматично за допомогою супутникового сигналу провайдера. Також головам ВТГ необхідно роз’яснити мешканцям району про кримінальну відповідальність згідно зі ст. 111-1 КК України за поширення пропаганди чи дезінформації.
  • По-друге, прийнято рішення від імені керівництва району звернутися до Одеської обласної військової адміністрації та Міністерства культури та інформаційної політики України щодо відключення російських каналів із супутника шляхом введення санкцій та створення перешкод у трансляції зазначених телеканалів з Р. Молдова, а також збільшити кількість транслювання українських каналів у цифровому форматі Т2.

Також керівництво району звернулося до продавців телевізорів, смарт-приставок та електронної техніки, щоб вони не встановлювали програмне забезпечення, яке транслює російські телеканали.

Джерело: Культурометр

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні